GroenLinks lokale afdelingen


Sociaal bewogen blik met aandacht voor het detail

Zondag 21 februari 2010, 14:00u - Sebastiaan van ...
* Lijsttrekker

* Expositie

* Wethouder

* Cultuur

Op 21 februari om 14:00 uur opent Sebastiaan van 't Erve, wethouder en lijsttrekker van GroenLinks Amersfoort, de expositie boekprenten van Steinlen en de foto-expositie "'t Is maar een detail" van Moniek Morelisse, in De Oude Viltfabriek aan de Arnhemseweg 47 in Amersfoort. Motto is "Sociaal bewogen blik met aandacht voor het detail".

Expositie Steinlen Expositie Morelisse

Boekprenten van Steinlen

Théophile-Alexandre Steinlen (1858-1923) is de kunstenaar van de straat, van de grote stad. Hij vereeuwigde de ateliermeisjes, straat­ venters, wasvrouwen, arbeiders, brooddraagsters en schoolkinderen, maar had ook oog voor het alcoholisme en de prostitutie die welig tierden in de grote stad Parijs / Montmartre.

Steinlin is een sociaal bewogen schilder. Zijn werk laat een gehechtheid aan humanitaire waarden zien, een zoektocht naar vrede, vrijheid en gelijkheid, en verraadt een grote compassie met zijn onderwerp. Hij zag de emotie, leed en lief, in de ogen van de gewone mens en verbeeldde dit in zijn werk.

De boekprenten van Steinlen geven een totaal beeld van de grote stad van toen. De stad vroeg en vraagt nog steeds om sociale veranderingen. Welke antwoorden werden en worden gegeven?

Expositie van 21 februari tot 15 maart 2010

Meer informatie: info@deoudeviltfabriek.nl

't Is maar een detail

Deze zin is eigenlijk kenmerkend voor de foto's die ik maak.

Mijn naam is Moniek Morelisse, ik woon in Amersfoort en sinds 3 jaar ben ik fanatiek aan het fotograferen.

Ik zoek graag naar plaatsen waarvan je niet direct zou verwachten dat daar interessante foto's te maken zijn. Denk daarbij aan leegstaande fabrieken, boerderijen, kolenmijnen etc. als het maar oud is en leeg staat. Uit mijn manier van kijken valt niet op te maken waar de foto gemaakt is.

Wat ik wil laten zien met mijn foto's, is de schoonheid van zaken, van voorwerpen, die vergankelijk zijn. Een detail van het grote geheel zó weergeven, dat de functionaliteit die vervallen leek, weer zichtbaar is.

En door middel van de aanwezige, meestal prachtige kleuren en lijnen probeer ik van dát detail, van dát kleine stukje van het grote geheel, een eigen compositie te maken.

Moniek Morelisse.

Foto-expositie van 21 februari tot 15 maart 2010

Meer informatie: moniekmorelisse@kpnplanet.nl