GroenLinks Waterland


Vaststelling bestemmingsplan Camping-jachthaven Uitdam

Zondag 21 februari 2010, 10:07u - Sjoerd Kijlstra
* Cajuit

* Uitdam

Inbreng GroenLinks agendapunt CAJUIT, 18 februari 2010

Vanavond wordt ons gevraagd bestemmingsplan CAJUIT vast te stellen.

Het onderwerp is al aantal maal in de raad ter strake geweest en onze taak vanavond is tweeledig:

1) Zijn alle eerdere afspraken en amendementen goed verwerkt
2) Reactienote op de zienswijze

Ad 1) Extra kritisch hebben we gelet op de 15% vrijstellingsbepaling, die in diverse amendementen is genoemd. In de toelichting van het plan is die wel geschrapt, maar niet in alle stukken: wel in de planregels, maar niet in het ontwerp zelf. Hoofdstuk 6, blz 46. art 13, staat dat nog steeds 15% vrijstelling mogelijk is. We hebben contact gehad met de ambtelijke ondersteuning, contact Oranjewoud. Moet wel verbeterd worden, alle amendementen moeten tot in de verste hoeken van dit dossier netjes verwerkt zijn zodat er niet alsnog deuren op een kier staan. Vertrouwen dat dit in komende 2 weken gebeurt, anders kunnen we onmogelijk voor het bestemmingsplan stemmen. We nemen aan dat andere partijen dit even belangrijk vinden.

Ad 2) Reactie op dorpsraad. De gewraakte strook inpoldering van 20 meter over de hele kustlijn, die zichtbaar werd op kaartje bij het MER rapport. De vragen hierover zijn onbevredigend beantwoord in september 2009. En nu is er helemaal geen antwoord richting Dorpsraad. Er is nooit duidelijk gemaakt waarom hij er moet zijn, voor sanering/inpakken was maar 3 meter nodig, aldus Geveke in 2007. En dit geldt ook voor de 2 schiereilanden. Ook die lijken niet conform de afspraken: we zouden nl. niet het IJsselmeer (lees Natura2000 gebied) ingaan.

En heeft de wethouder nu contact gehad met het Rijk omtrent hun visie. Natura2000 gebied is een Europees, dus zeker ook Rijksbelang. Bij een niet-overtuigend antwoord zullen we een amendement indienen om de 20 meter landaanwinning uit het plan te halen.

Post scriptum: dit amendement is ingediend en heeft geen meerderheid behaald. Derhalve heeft GroenLinks tegen het bestemmingsplan gestemd.