Gemeente Beek


Herinrichting Oude Rijksweg van start

Op maandag 22 februari a.s. starten de werkzaamheden voor het eerste deel van de herinrichting van de oude Rijksweg-Maastrichterlaan / Wolfeynde. Dit na een lange en zorgvuldige voorbereiding samen met bewoners en bedrijven. Zij hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het ontwerp.

Â

Waarom herinrichting?

Â

Het doel van de herinrichting is een verkeerssituatie met een goede balans tussen

verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. De bestrating en riolering zijn aan vervanging toe, tegelijkertijd bestaat de wens om de hoeveelheid doorgaand (sluip)verkeer en de hinder die dit met zich mee brengt terug te dringen.

Â

Eerste âhoofdfaseâ

Â

De herinrichting van de Maastrichterlaan / Wolfeynde is de eerste "hoofdfase" van het project Herinrichting oude Rijksweg. De realisatie van het overige deel van de oude Rijksweg vindt plaats in 2011 (Prins Mauritslaan-gedeelte kern Neerbeek) en 2013 (Prins Mauritslaan-gedeelte kern Beek). In 2010 wordt het ontwerp van de Prins Mauritslaan gedeelte kern Neerbeek, nog voor inspraak voorgelegd aan de inwoners.

Â

Fasering werkzaamheden

Â

Vanaf begin februari starten de voorbereidende werkzaamheden zoals het plaatsen van de keet en het inrichten van het werkterrein. Om hinder en overlast tot een minimum te beperken is het project op gedeeld in vijf fasen:

Â

* Fase 1: Maastrichterlaan (van Raadhuispark â incl. kruispunt - tot Proosdijstraat)


* Fase 2A: Maastrichterlaan (van Proosdijstraat tot komgrens) Fase 2B: Asfalt onderhoud Maastrichterlaan van komgrens tot viaduct A2


* Fase 3: Raadhuispark tot Raadhuisstraat (incl. kruispunt)


* Fase 4: Wolfeynde inclusief Elsstraat (van Raadhuisstraat tot huisnummer 8 (is voorbij de Labourestraat)


* Fase 5: Wolfeynde zijde Stationsstraat (zie illustratie)

De fases volgen elkaar op in de tijd. Het werkvak van de voltooide fase wordt weer opengesteld voordat de volgende fase wordt gestart, zo wordt de overlast beperkt. De planning van de werkzaamheden wordt onder andere via nieuwsbrieven en de website gepubliceerd.

Â

Omleidingen

Â

Afsluitingen en omleidingen zijn echter onvermijdelijk. Dit heeft consequenties voor de bereikbaarheid. Het doorgaand verkeer tussen Geleen en de luchthaven/ A2 wordt tijdens de werkzaamheden via de A76 en A2 en visa versa omgeleid. Voor fietsers en lokaal- en bestemmingsverkeer worden per fase omleidingen ingesteld. De werkvakken en omleidingen worden duidelijk met borden aangegeven.

Â

Informatievoorziening

Â

Een goede informatievoorziening is een belangrijk middel om hinder en overlast te voorkomen. Gemeente en aannemer Heijmans Wegenbouw zetten daarom diverse communicatiemiddelen in om bewoners, bedrijven en weggebruikers goed te informeren.

Via projectwebsite www.beekbereikbaar.nl wordt continue de meest actuele stand van zaken gecommuniceerd. Via de website kunt u zich bovendien abonneren op een nieuwsberichtenservice, zodat u nieuwsberichten direct per e-mail ontvangt. Eind januari zijn informatiebijeenkomsten gehouden voor bewoners en bedrijven en verder worden nieuwsbrieven en flyers ingezet.

Via de website en een wekelijks inloopuur van de projectleider is het ten slotte heel gemakkelijk om vragen te stellen of klachten te uiten.