Belgische Federale Overheid


* Nieuwe look voor de dienstencheque

Nieuwe look voor de dienstencheque

Datum: 11 februari 2010

Vanaf maandag 22 februari 2010 verandert de dienstencheque van uitzicht. Dit zal het voor de 660 000 gebruikers, de 100 000 werknemers en de 2 500 erkende ondernemingen gemakkelijker maken om hem in te vullen. De nieuwe dienstencheque krijgt een oranje kleur. De gebruiker moet de voorzijde invullen en zowel de werknemer als de erkende onderneming vullen de achterzijde in.

De nieuwe look verandert evenwel niets aan de gebruiksmodaliteiten van de dienstencheque:

* De prijs blijft ongewijzigd: 7,50 euro per dienstencheque.
* De cheque blijft acht maanden geldig.

* U kunt de dienstencheque enkel gebruikenvoor de volgende activiteiten: - huishoudelijke hulp thuis (schoonmaak, strijk ...)


- strijkwerk buiten het huis van de gebruiker
- boodschappen voor het huishouden

- vervoer van personen met beperkte mobiliteit

Sinds 1 januari 2010 is het maximaal aantal dienstencheques dat een gebruiker per jaar kan bestellen beperkt tot 500 stuks.

De oude dienstencheques kunnen verder gebruikt, omgeruild en terugbetaald worden zolang ze geldig zijn. De twee types dienstencheques zullen dus een tijdlang samen in omloop zijn.

De verandering van look was nodig om de leesbaarheid van de dienstencheque te verbeteren en de optische herkenning mogelijk te maken. Met de nieuwe cheque zal de optische herkenning een betere controle van het systeem mogelijk maken.

Gebruiksaanwijzing van de nieuwe dienstencheque

Vanaf nu moeten de twee zijden van de dienstencheque ingevuld worden. De ruimte voor de zones die moeten ingevuld worden is groter geworden waardoor iedereen alles goed leesbaar in zwart of donkerblauw kan invullen.

De voorzijde van de dienstencheque is voorbehouden voor de gebruiker. U moet daar de datum van de prestatie invullen, de activiteit aankruisen en ondertekenen. De achterzijde is bestemd voor de erkende onderneming en de werknemer:

* De erkende onderneming vult haar naam en erkenningsnummer in
* De werknemer vult zijn of haar naam, voornaam en identificatienummer bij de sociale zekerheid - INSZ - in en ondertekent de cheque.

Communicatieplan

De erkende ondernemingen hebben over dit alles een schriftelijke mededeling gekregen. Vanaf 22 februari zal elke gebruiker, samen met zijn bestelling van papieren dienstencheques van het nieuwe type, een folder met uitleg krijgen. Deze folder verklaart, aan de hand van tekeningen, de zones die op de nieuwe dienstencheque moeten ingevuld worden.

Kerncijfers

Het systeem van de dienstencheques, dat sinds 1 januari 2004 in voege is, maakt het voor particulieren mogelijk om een beroep te doen op een erkende onderneming voor buurtdiensten. In 2009 werden er 78 miljoen dienstencheques uitgegeven, tegenover 74 miljoen in 2008.

Meer informatie over dienstencheques op www.dienstencheques-rva.be