Provincie Noord-Holland

TV-serie over archeologie in Laag Holland

17 februari 2010 - Nieuwsartikel

In het nieuwe televisieprogramma âPieter graaft door Laag Hollandâ neemt archeoloog Pieter Floore uit de Rijp de kijkers mee langs verborgen sporen.

Aan de orde komen onder andere de moeizame ontginning van het land, de permanente strijd tegen het water en de glorie van de Gouden Eeuw. âPieter graaft door Laag Hollandâ wordt vanaf maandag 22 februari om 18.30 uur uitgezonden op RTV Noord-Holland.

In tien afleveringen krijgen de kijkers een bijzonder inzicht in de geschiedenis van dit unieke stukje Nederland. Overal om ons heen zijn resten uit het verleden in de bodem terug te vinden. Je moet alleen wel weten waar je moet kijken. Het getrainde oog van een archeoloog wijst de weg. Een lichte verhoging in de verte, een vreemde bocht in de weg of een onverwacht walvisbot in de grond, midden in een weiland. Ze vertellen over het bewogen verleden van Laag Holland. Een geschiedenis die velen, wandelend of rijdend door het open landschap van nu, waarschijnlijk niet zouden vermoeden.
Archeoloog Pieter Floore

Pieter Floore
Archeoloog Pieter Floore uit de Rijp is een groot deel van zijn leven in dit gebied actief. Hij weet daarom veel over de geschiedenis van Laag Holland en kan er bovendien goed over vertellen. âLaag Holland is een door mensenhanden gemaakt landschap. Het is het resultaat van de eeuwenlange worsteling met een weerbarstige natuur. Het landschap waar we nu in wonen is het resultaat van het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van onze voorouders.â Floore was eerder te zien in het VPRO-programma âNoorderlichtâ over zijn opgravingen in het meest zuidelijke puntje van Chili.

Aflevering 1: terpen
In de eerste aflevering bezoekt Pieter Floore de terpen in Laag Holland. Vanwege de overbevolking in het kustgebied, trokken pioniers duizend jaar geleden naar het oosten, het zompige veenmoeras in. Het gebied was toen nauwelijks voor mensen toegankelijk. Om te overleven maakten ze gebruik van de eenvoudigste manier om droge voeten te houden: je graaft een slootje om het water weg te laten lopen en van de grond uit het slootje maak je een heuveltje. Een terp. Bij het bezoekerscentrum in het Ilperveld wordt zoân duizend jaar oude terp met woonhuis nagebouwd. Het is een beproefde techniek, want op het eiland Marken worden vandaag de dag nog steeds terpen opgeworpen.

De tv-serie âPieter graaft door Laag Hollandâ is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het Nationaal Landschap Laag Holland en is vanaf 22 februari iedere maandag om 18.30 uur te zien bij RTV Noord-Holland.

---