TNO

18 februari 2010

Verbeteren van productieprocessen in filamenteuze schimmels

Productieprocessen in filamenteuze schimmels zoals Aspergillus niger kunnen verbeterd worden door (ongewenste) afbraak van eiwitten door deze schimmel te voorkomen. Dit stelt Prof.dr. Punt, senior scientist van TNO, maandag 22 februari in zijn oratie bij de Universiteit Leiden. Verbeteren van productieprocessen in filamenteuze schimmels

Peter Punt aanvaardt met zijn oratie het ambt als bijzonder hoogleraar Industriële biotechnologie aan de Universiteit Leiden bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In zijn oratie bespreekt Peter Punt aan de hand van de huidige stand van het biotechnologische onderzoek de toepassing van dit onderzoek bij het verbeteren van productieprocessen in filamenteuze schimmels zoals Aspergillus niger.

Eerder TNO onderzoek binnen het Kluyver Center for Genomics of Industrial Fermentation aan de (ongewenste) afbraak van eiwitten heeft duidelijk gemaakt dat alleen met een zeer gedegen ontwerp van de experimentele strategie een dergelijk complex systeem goed kan worden bestudeerd. Met de moderne systeembiologische "genomics" technieken is het goed mogelijk om een groot aantal data te verzamelen aangaande de componenten van een complex biologisch systeem. Maar goed biologisch onderzoek is niet het simpelweg verzamelen van grote hoeveelheden data. Zelfs na een statistisch relevante analyse van de data, resulteren de data op zich niet in antwoorden. Uiteindelijk rust elk onderzoek op gedegen biologische kennis van het onderzochte organisme.

Oratie

Maandag 22 februari 2010, 16.15 uur

Universiteit Leiden
Groot Auditorium
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden