Gemeente Lelystad

Intentieovereenkomst Jongerenloket

Woensdag 17 februari 2010

Lelystad is actief in het bestrijden en het voorkomen van jeugdwerkloosheid. De jeugd heeft immers de toekomst. In de afgelopen twee jaar zijn daarin goede stappen gezet met bijvoorbeeld het Participatieplaza, de Talentmanagers, speeddate-events, Flevostartbaan-evenementen, een grootschalig onderzoek naar het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, etc.

Allemaal activiteiten met als doel om jongeren actief met hun toekomst bezig te laten zijn, op school of door werken en leren te combineren. De volgende belangrijke stap is het oprichten van een speciaal Jongerenloket bij het Werkplein Lelystad.

Opening Jongerenloket

Op maandag 22 februari 2010 ondertekent wethouder Willem de Jager namens de gemeente Lelystad een intentieovereenkomst om te komen tot samenwerking in het Jongerenloket Lelystad met het UWV, ROC Flevoland, Flevotalent junior en Technocentrum.

Bundeling van krachten

Door de krachten te bundelen wordt het Jongerenloket in de nabije toekomst het centrale punt in de stad waar zowel werkgevers als jeugdige werkzoekenden terecht kunnen voor vraag en aanbod met betrekking tot leren en werken. Een goede opleiding is uiteraard een eerste vereiste. Maar ook leer-werk-banen zijn een waardevolle manier om goed uitgerust te zijn op de arbeidsmarkt. En natuurlijk zullen er ook allerlei vacatures te vinden zijn bij het Jongerenloket Lelystad. Werk is daarbij niet alleen een doel op zich, maar door bijvoorbeeld een combinatie van werken en leren, kan een jongere waardevolle ervaring opdoen. Een ander belangrijk voordeel van de samenwerking is de gezamenlijke werkgeversbenadering. Ook werkgevers hebben dus één plek waar zij met al hun vragen en aanbod terecht kunnen.

Klaarstomen voor de arbeidsmarkt van morgen

Wethouder Willem de Jager: 'wat je merkt is dat ons bereik veel groter geworden is. Er is in de goede tijd van de economie veel "groenpluk" geweest, waarbij jongeren direct na de middelbare school aan het werk gingen. Ze verdienden toen ook gelijk best goed. In deze economisch slechtere tijd vallen deze jongeren vaak als eerste uit. Ook die jongeren kunnen goed terecht bij het Jongerenloket. Het gaat ons erom de jongeren "klaar te stomen" voor de arbeidsmarkt van morgen. Het Jongerenloket is daarvoor de juiste ingang."

---