Gemeente Bergambacht


Fouten in gepresenteerde onderwijscijfers AOb

---

Bergambacht, 18 februari 2010

In de (lokale) media is onlangs aandacht besteed aan cijfers van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond suggereert op haar site www.hoegulismijngemeente.nl dat gemeenten, waaronder Bergambacht, hun wettelijke taak niet serieus nemen en het geld dat zij ontvangen voor onderwijshuisvesting uitgeven aan andere projecten die niets met onderwijs te maken hebben.

Vertekend beeld
De AOb geeft met haar interpretatie van de cijfers een volledig vertekend beeld. Dit leidt tot onterechte imagoschade voor Bergambacht. De gemeente eist dan ook van de onderwijsbond dat de juiste cijfers op de site worden gepubliceerd

Bergambacht zet grote vraagtekens bij de onderzoeksaanpak van de AOb. Zo is een aantal essentiële kosten van bijvoorbeeld lichamelijke oefening (gymnastieklokalen) en de inrichtingskosten van scholen buiten beschouwing gelaten. Ook is de aanpak niet kortgesloten met de VNG, zoals gebruikelijk is. Verder waren gemeenten vooraf niet de gelegenheid te reageren op de door de AOb gebruikte CBS-cijfers. Deskundigen op het gebied van gemeentefinanciën komen tot een volstrekt andere uitkomst.

Juiste cijfers
Uit het gangbare rekenmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat Bergambacht in de afgelopen vier jaar gemiddeld 96,73% van het beschikbare budget heeft besteed aan onderwijshuisvesting in plaats van 63,60% die door AOb was berekend. In 2009 is zelfs meer dan het beschikbaar gestelde budget, te weten 107,66% ingezet.
Daarnaast investeert Bergambacht dit jaar extra om scholen energiezuiniger te maken. Investeringen die ook het onderwijs ten goede komen. Immers bespaarde energiekosten kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt.
De onderwijshuisvesting in onze gemeente draagt bij aan het feit dat wij een hoog voorzieningenniveau hebben en in stand kunnen houden. Daar zijn we trots op.


---