Opening steunpunt Nextdoor voor jongeren in Escamp

22/02/2010 09:42

Stichting Vestia Groep

Vrijdag 19 februari opende Wethouder Van Alphen een steunpunt voor jongeren aan de Maartensdijklaan in Haagse wijk Escamp. Vanuit dit steunpunt begeleiden medewerkers van het Jeugd Interventie Team (JIT) van Bureau Jeugdzorg Haaglanden en coaches van Stichting Jeugdformaat, jonge moeders en jongeren die om bepaalde redenen niet thuis kunnen wonen. Woningcorporatie Vestia Den Haag Zuid-West stelt de woningen en het steunpunt beschikbaar. Het steunpunt heeft ook een buurtfunctie voor de andere jongeren in de wijk. Zij kunnen er terecht met vragen, maar kunnen er elkaar ook ontmoeten voor het uitwisselen van ervaringen. Het steunpunt zit voor de jongeren naast de deur, vandaar de naam Nextdoor.

Begeleiding jonge moeders

Woningcorporatie Vestia Den Haag Zuid-West stelt voor deze jonge moeders en jongeren jaarlijks 20 woningen beschikbaar in de wijk Escamp. Zij wil met het project Jong Escamp de wijk verjongen en aantrekkelijker maken voor jonge mensen. Het JIT begeleidt in deze woningen jaarlijks 20 jonge zwangere vrouwen en jonge moeders en ziet Jong Escamp als een 'village': een veilige plek om te wonen. De intensieve en persoonlijk begeleiding vanuit het steunpunt Nextdoor, de vriendschappen die via de workshops met andere jonge moeders ontstaan en het (her-) investeren in het persoonlijke en professionele netwerk, vormen een 'village' waarin de jonge moeders niet alleen voor het opvoeden van hun kind staan.

Begeleiding jongeren vanaf 16 jaar

Jeugdformaat huurt in de wijk Escamp zeven HAT-woningen (Huisvesting Alleenstaanden of Tweepersoons huishouden) van Vestia Den Haag Zuid-West. Hier wonen jongeren van 16 jaar en ouder. De jongeren krijgen vanuit het steunpunt Nextdoor pedagogische begeleiding bij praktische zaken zoals koken en het huishouden. Daarnaast werken ambulante coaches samen met de jongeren intensief aan het opbouwen van een netwerk en het zoeken naar een opleiding of baan. Het doel is uiteindelijk dat de jongeren weer zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Vestia Den Haag Zuid-West stelt jaarlijks zeven woningen beschikbaar in Escamp waar deze jongeren, als ze er klaar voor zijn, naar kunnen doorstromen.

Officiële opening

Wethouder Van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) opende het steunpunt Nextdoor door het zetten van zijn handtekening op een graffitikunstwerk, speciaal ontworpen voor het steunpunt. Het project Jong Escamp is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Den Haag, het Stadsgewest Haaglanden, Fonds 1818, Stichting Boschuysen, Groene Kruis Fonds, Stichting Kinderzorg, Stichting Levi Lassen, Oranje Fonds, Fonds Nuts - Ohra, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Pro Juventute Steunstichting Den Haag en Stichting Madurodam Steunfonds.