Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 18 februari 2010
Betreft Toezegging onderzoek mediawijsheid in het onderwijs.

In het Algemeen Overleg van 27 mei 2008 met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de algemene commissie voor Jeugd en Gezin heb ik ­ n.a.v. een verzoek van het lid Dibi (GL) - aan uw Kamer toegezegd om een verkennend onderzoek te doen naar de mate waarin mediawijsheid aan bod komt in het onderwijs. Dit verzoek heb ik neergelegd bij het Mediawijsheid Expertisecentrum en heeft geleid tot het verslag "Mediawijsheid in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs" dat afgelopen zomer is uitgebracht. Dit treft u bijgesloten aan.

Het onderzoek geeft een weergave van de meningen en visies van leraren over mate van mediawijsheid onder hun leerlingen en op welke manier aan dit thema invulling wordt gegeven in het primair en voortgezet onderwijs. Ruim 1200 leraren uit het primair en voortgezet onderwijs hebben aan dit onderzoek meegewerkt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat op veel scholen met een zekere regelmaat aandacht wordt besteed aan mediawijsheid. Daarbij gaat het in het primair onderwijs vooral om het ontwikkelen van de vaardigheid in het zoeken en beoordelen van informatie en om bewustwording rond risico's van internet. In het voortgezet onderwijs gaat het daarbij naast de vaardigheid bij het zoeken en beoordelen van informatie, ook om het creatief werken met (diverse) media. Daarentegen is de aandacht voor risico's van internet aanzienlijk kleiner in het voortgezet onderwijs.
Verder blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de leraren veelal niet weet hoe het gesteld is met de mediawijsheid-vaardigheden van hun leerlingen. Volgens dat deel van de leraren dat wel denkt een inzicht daarin te hebben, zijn de meeste leerlingen niet erg mediawijs (dat wil zeggen: nog onvoldoende vaardig in het zoeken en oordelen van informatie, onvoldoende vaardig in het creatief gebruiken van media en onvoldoende bewust van de risico's bij gebruik van internet).

Op grond van bovenstaande inzichten die het onderzoek heeft opgeleverd mag gesteld worden dat de aandacht voor mediawijsheid op scholen noodzakelijk blijft. Dit past ook binnen het beleid dat ik voer met de oprichting van het Mediawijsheid Expertisecentrum dat in 2008 van start is gegaan. Het expertisecentrum ondersteunt o.a. scholen om verstandig en actief gebruik te a





maken van media. Scholen kunnen zich ook aansluiten bij het expertisecentrum. Onze referentie Een aantal hebben dat ook gedaan. Daarnaast zijn er lespakketten beschikbaar MLB/M/189107 via Mediawijzer.net waar scholen gebruik van kunnen maken.

Ik zal het functioneren van het mediawijsheid expertisecentrum en de behaalde resultaten in 2011 evalueren. Daarin zal ik ook de aansluiting van het onderwijs meenemen.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Bijlage: "Mediawijsheid in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs", ITS, Stichting Radboud Universiteit Nijmegen, 2009. ISBN 978-90-5554-385-4.

Pagina 2 van 2