Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 18 februari 2010
Betreft Vragen van het lid Bosma (PVV) over de VARA op zoek naar advertenties

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Bosma (PVV) van uw Kamer over de VARA op zoek naar advertenties (ingezonden 3 februari 2010).

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2010Z02115.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 2 Pagi





Antwoord op de vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de VARA op zoek naar advertenties (Ingezonden 3

februari 2010). MLB/190402


1

Heeft u kennis genomen van de advertentie van de advertentieafdeling van de VARA onder de kop "De oplage van Kassa tijdschrift is 46.426"?1

Ja.


2.
Is het de taak van een publieke omroep om te adverteren in een adverteerdersweekblad ten einde advertenties te verwerven?

Het uitgeven van het blad Kassa is een toegestane nevenactiviteit van de VARA. Nevenactiviteiten vormen geen onderdeel van de wettelijke taakopdracht en mogen dan ook niet met publieke middelen gefinancierd worden. Zij moeten op marktconforme wijze worden uitgevoerd en moeten ten minste kostendekkend zijn. Nevenactiviteiten moeten dus zichzelf bedruipen. Een tijdschrift als Kassa zal dan ook volledig bekostigd moeten worden uit losse verkoop, abonnementen op het blad en advertenties.


3
Deelt u de mening dat de VARA hiermee advertenties wegkaapt bij tijdschriften die geen relatie hebben met de publieke omroep en dat er dus sprake is van concurrentievervalsing?

Nee. Zoals gezegd is er geen relatie tussen het blad Kassa en de publieke financiering van de omroep. Binnen de regels voor nevenactiviteiten mag de VARA advertentie-inkomsten werven voor de bekostiging van de nevenactiviteit. De kosten daarvan moeten uit de opbrengst van het blad betaald worden; er mag geen publiek geld mee gemoeid zijn.


4
Bent u van plan de VARA hierop aan te spreken?

Nee. Het is niet mijn taak toezicht uit te oefenen op de activiteiten van de publieke omroep. Die taak is wettelijk opgedragen aan het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat houdt continu toezicht op de nevenactiviteiten van de publieke omroepen en heeft daarvoor beleidsregels vastgesteld.2.


1 Adformatie, 28 januari 2010

2 Regeling van het Commissariaat voor de Media van 10 april 2009 houdende beleidsregels omtrent nevenactiviteiten publieke media-instellingen (beleidsregels nevenactiviteiten 2009)

Pagina 2 van 2