Rechtbank 's-Gravenhage

Student kunstacademie vrijgesproken van bedreiging Wilders

Den Haag, 19 februari 2010 - De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag een student van de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag vrijgesproken van bedreiging met de dood van Geert Wilders.

In het kader van de uitvoering van een opdracht van de Kunstacademie heeft de student op 8 september 2009 op het Malieveld, waar op dat moment ook andere studenten van de Kunstacademie hun werken hadden tentoongesteld, een pop met een touw om de nek opgehangen aan een boom. De pop had een zak over het hoofd en was gekleed in een Marokkaans gewaad. De student had de pop besmeurd met een mix van tomaatketchup, ketjap en water, en een foto van Wilders met een mes op de pop vast gestoken. Nadat hij de pop had opgehangen is de student met omstanders gaan praten en heeft uitgelegd wat de bedoeling van zijn werk was.

Van belang bij de beoordeling of al dan niet sprake is van bedreiging in de zin van artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht is de beantwoording van de vraag of verdachte de opzet heeft gehad om bij Wilders de vrees op te wekken dat tegen hem geweld zal worden aangewend, aldus de rechtbank.

Naar het oordeel van de rechtbank ligt de uitleg dat de pop, die gekleed was in een Marokkaans gewaad, de persoon Wilders voorstelt, niet voor de hand. De student heeft volgens de rechtbank een plausibele verklaring gegeven voor het gebruik van de foto van Wilders op de pop, namelijk dat de politiek van Wilders de moslimgemeenschap in het hart raakt.

De rechtbank komt tot de conclusie dat niet kan worden gezegd dat de student met zijn kunstobject de dood van Wilders zou hebben nagestreefd of willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door zijn handelen bij Wilders de vrees zou ontstaan dat tegen hem geweld zal worden aangewend.

LJ Nummer

BL4586
Zie het origineel


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 19 februari 2010