Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.10 - FSC-Nederland richt etalage gemeentehuis Boskoop in

Het gemeentehuis van Boskoop heeft vanaf vandaag een etalage waarin een veelheid aan houtproducten met het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) worden getoond. Het FSC-keurmerk geeft zekerheid dat hout afkomstig is uit goed beheerd bos. De gemeente Boskoop is sinds 2006 convenantpartner van FSC Nederland en is binnen Nederland een voorloper op het gebied van duurzaam inkopen van FSC-hout. De producten zijn afkomstig van diverse partners van FSC Nederland en de etalage is ook door deze organisatie ingericht.

Gemeente Boskoop staat volledig achter de principes van FSC waarbij bossen op een verantwoorde wijze worden beheerd met aandacht voor milieu-ecologsiche, sociale en economische aspecten. De gemeente bevordert het gebruik van goed hout op diverse manieren. Zo is in 2006 een convenant afgesloten met FSC Nederland, waarin onder andere staat dat de gemeente in al haar grond-, weg- en waterbouwprojecten FSC-gecertificeerd hout zal toepassen.
Ook is het sinds 2009 verplicht voor aannemers om bij woningbouwprojecten FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Daarnaast is al het gemeentelijke papier FSC-gecertificeerd.

Wethouder van milieu De Jager: "Het feit dat FSC staat voor ecologisch en sociaal verantwoord bosbeheer past goed bij het groene en sociale karakter van onze gemeente. Als gemeente willen wij er zeker van zijn dat er geen bossen verloren gaan door de reconstructie van wegen en de bouw van huizen in Boskoop. Om ons steentje hieraan bij te dragen, moet sinds 2006 bij de aanleg van civiele werken, zoals wegen, bruggen en beschoeiingen met FSC-gecertificeerd hout gewerkt worden. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moeten ook de aannemers die het werk uitvoeren gecertificeerd zijn. Sinds 2009 wordt ook bij woningbouwprojecten geëist dat aannemers bij de bouw gebruik maken van FSC-hout. Zelf gebruiken we alleen FSC-papier. Het is leuk dat FSC-Nederland juist in Boskoop via de etalage laat zien dat er meer FSC-producten zijn dan hout en papier."

Stichting FSC Nederland streeft naar het verhogen van het aandeel FSC-hout en -papier in Nederland en is daarom zeer tevreden met de inspanningen die de gemeente Boskoop verricht op dit gebied. Bart van der Linden, directeur van FSC Nederland: "Boskoop is één van de eerste gemeenten in Nederland die het gebruik van FSC-hout bij civiele werken voor aannemers verplicht stelde. De gemeente heeft zelfs in 2008 een rechtszaak tegen een aannemer gevoerd die het met deze regels niet eens was. De gemeente won deze rechtszaak en heeft ervoor gezorgd dat een aantal grote aannemers in de grond-, weg- en waterbouw zich lieten certificeren. Bovendien hebben daarna veel gemeenten het voorbeeld van Boskoop gevolgd. Boskoop stelt `groen' ondernemen voorop!."

Van der Linden vervolgt: "Om onze goede samenwerking nog eens te benadrukken hebben wij partners van FSC Nederland benaderd om FSC-producten ter beschikking te stellen voor de etalage in het gemeentehuis en hebben wij de etalage ingericht. Tegenwoordig zijn er veel producten die op een verantwoorde wijze geproduceerd worden en dat laten we via deze kleine `tentoonstelling' zien. Van FSC-parket, tot -boekenkasten en -papier, maar ook FSC-voetballen en -ballonnen. Door FSC-producten te kopen kunnen ook consumenten ervoor zorgen dat de bossen op aarde behouden blijven. Mensen die meer over deze producten willen weten, nodig ik uit om een kijkje te nemen in de etalage van het gemeentehuis of op onze website www.fsc.nl."