Politie Drenthe

Politie lost zware mishandeling in centrum Groningen op

Vijf arrestaties verricht, later nog meer verdachten gehoord

Groningen/Drenthe, 22-02-2010 o Met de aanhouding van vijf mannen uit Assen (in de leeftijd van 19 t/m 22 jaar) en het daaropvolgend onderzoek heeft de politie een ernstige openlijke geweldpleging in en buiten een horecagelegenheid aan de Grote Markt opgelost. Bij de ruzie tussen twee groepen jongeren raakte die vroege zondagmorgen 14 februari 2010 drie mensen aanzienlijk gewond.

Tijdens de ruzie, die in de kroeg begon, werden door de twee kampen over en weer klappen uitgedeeld. Hierbij werd al dan niet opzettelijk iemand met een glas in het gezicht geraakt. Dit slachtoffer liep hierdoor verwondingen aan het hoofd op. Hierop sloeg de vlam in de pan en werden over en weer klappen uitgedeeld. Hierbij liep een mannelijk slachtoffer een kaakbreuk op en een ander een hersenschudding. De twee groepen werden door medewerkers van de horecagelegenheid uit het pand gezet. Vier slachtoffers moesten zich in het ziekenhuis aan hun verwondingen laten behandelen.

Het motief van het gewelddadige incident die nacht is ook na het rechercheonderzoek niet helemaal duidelijk geworden. Een van de verdachten sprak later over het feit dat een persoon uit het andere kamp vuil had gekeken.

Later die zondag vond opnieuw een confrontatie plaats bij een woning van een van de slachtoffers in Assen. De ingeseinde politie wist toen de vijf arrestaties te verrichten. Drie van de verdachten bleken eerder die dag betrokken bij het incident op de Grote Markt. Ze gingen verhaal halen bij een van de slachtoffers van het tegenkamp. De politie trof daarbij in de nabijheid van meerdere geweldplegers een boksbeugel, honkbalknuppel en tafelpoot aan.

Het vijftal is in afwachting van de behandeling van hun zaak op vrije voeten gesteld. Twee van de vijf zijn door het OM in vrijheid gesteld, de overige drie zijn ter toetsing voorgeleid bij de rechter-commissaris in Assen. Zij besloot ook deze verdachten onmiddellijk in vrijheid te stellen. Het vijftal is openlijke geweldpleging (met als gevolg zwaar lichamelijk letsel), zware mishandeling, bedreiging en/of verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Rechercheteams van Regiopolitie Drenthe en Groningen hebben bij de behandeling van de zaak nauw samengewerkt. Naast de vijf hoofdverdachten zijn nog zestien andere getuigen en verdachten gehoord. Daarbij zijn ook slachtoffers als verdachte gehoord. Bij het oplossen van de zaak hebben camerabeelden in het uitgaansgebied van Groningen een rol gespeeld.

Bestemd voor de media

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.