Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

schoon

Stadswateren Alkmaar en Hoornse Vaart weer schoon

Publicatiedatum : 22 februari 2010
Hoornse Vaart

Met het weghalen van 250.000 m3 licht tot zwaar vervuilde bagger zijn de stadswateren en de Hoornse Vaart weer schoon. Reden om het bordje 'zwemmen wordt ontraden' op het fietsbrugje over de Hoornse Vaart feestelijk te verwijderen. Dat werd gedaan door wethouder Binnendijk, gedeputeerde Heller en hoogheemraad Veenman. Het baggeren van de stadswateren, Hoornse Vaart en het Noordhollands Kanaal is in maart 2008 gestart en sneller dan verwacht afgerond. Dankzij medewerking van onder andere woonbootbewoners kon ook op moeilijk bereikbare plaatsen het vervuilde slib worden weggebaggerd.

De waterbodem van de Singelgracht, de grachten nabij het Waagplein, de Hoevervaart, de Hoornse vaart zijn weer schoon. De komende tijd vinden er nog baggerwerkzaamheden plaats in het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal (tussen de spoorbrug en de Huiswaarderbrug).

Het slib is weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede.

Nieuwe walbeschoeiingen binnenstad

De Kranen en werkschepen zijn voorlopig nog wel een vertrouwd beeld in de Alkmaarse binnenstad. In totaal komt er ca 2,2 km nieuwe walbeschoeiing. De aanleg gebeurt deels vanaf het water en deels vanaf de kant. Het aanleggen van de nieuwe beschoeiingen is naar verwachting rond de zomer klaar.