Bijna 9 miljoen kinderen halen het vijfde levensjaar niet

22/02/2010 11:57

Save The Children Nederland

Bijna 9 miljoen kinderen halen het vijfde levensjaar niet

Actrice Cystine Carreon: "Kinderen gaan dood aan diarree. Dat is toch onacceptabel?!"

Voor de start van de nieuwe campagne 'Stop Kindersterfte' van kinderrechtenorganisatie Save the Children vertrok actrice Cystine Carreon (bekend van tv programma Gooische Vrouwen) naar Oeganda. Ze bezocht ziekenhuizen en klinieken waar ze zieke kinderen ontmoette en sprak met ongeruste jonge ouders. De reis maakte diepe indruk. Cystine: "Ik ontmoette in een kleine kliniek de 29-jarige Perosi die net bevallen was van een dochter. "Zij vertelde mij dat ze haar kindje nog geen naam had gegeven. Later hoorde ik dat pasgeboren baby's in Oeganda pas na één week een naam krijgen omdat je nooit weet of zo'n kleintje de eerste week wel overleeft. Heel heftig vond ik dat."

Elke 3 seconden sterft een kind jonger dan 5 jaar. Dit houdt in dat er vandaag ruim 25.000 kinderen overlijden. Cystine: "En dat feit kwam akelig dichtbij. Want Daniël, een klein jongetje van drie maanden dat ik in Oeganda ontmoette, heeft het niet gehaald. Ik bezocht hem in het ziekenhuis waar hij werd behandeld voor diarree. Vlak na ons bezoek hoorde ik dat hij naast diarree een malaria-aanval heeft gekregen. Dat heeft hij niet overleefd. Hij is vier maanden oud geworden, onvoorstelbaar toch? Dat kinderen sterven aan diarree? Het overlijden van Daniël heeft me diep geraakt."

De campagne 'Stop Kindersterfte' vraagt aandacht voor de miljoenen kleine kinderen en pasgeboren baby's, zoals Daniël, die onnodig sterven aan ziektes als malaria en uitdroging bij diarree. Ziektes die we gemakkelijk kunnen voorkomen of genezen. Cystine is zelf moeder van een dochtertje van 5 jaar en weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is dat je kind de zorg krijgt die het nodig heeft.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.savethechildren.nl