Gemeente Brummen


Gemeenteraad neemt laatste besluiten

(Oorspronkelijke publicatie datum: 22-02-2010)

Het college van burgemeester en wethouders werd afgelopen donderdag prettig verrast door een motie van vertrouwen. Drie van de vier fracties geven hiermee uiting aan de inspanningen die het college heeft gedaan en naar verwachting zal blijven doen rondom het dossier IJsselsprong. Een ingewikkeld dossier dat wordt gekenmerkt door een interactief proces, zo liet wethouder Aartsen-den Harder weten. Het overleg dat zij deze maand had met onder andere de provincie heeft geresulteerd in een brief van de provincie die voor de gemeenteraad aanleiding was in ruime meerderheid te stemmen voor de bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst voor de IJsselsprong.

Burgerparticipatie
Er waren meer in het oogspringende onderwerpen tijdens deze laatste besluitvormende vergadering in deze bestuursperiode. Zo stelde de gemeenteraad unaniem de kadernotitie Samen beter vast. Een notitie waarin de gemeente het betrekken van en samenwerken met inwoners en belangengroepen vorm geeft. Lof was er ook voor de evaluatie van het project Brummen scoort met Breedtesport. Alle fracties benadrukten het belang van sport en hielden een pleidooi van de voortzetting ervan. De evaluatie kon dan ook rekenen op de unanieme steun van de gemeenteraad.

Instemming was er van de gemeenteraad voor de beleidsregel functieverandering in het buitengebied. Alle fracties schaarden zich achter het voorstel. Ook keurde de gemeenteraad vorige week donderdag unaniem de statutenwijziging van de stichting Archipel goed, waardoor de Raad van Toezicht wat meer op afstand komt van de directie. Andere besluiten die zijn genomen betroffen: vaststelling van een verordening rondom de vergoeding voor de werkzaamheden van raadsleden, de gemeenschappelijke regeling voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), de vaststelling van het bestemmingsplan Lombok-Zuid, de uitvoering van de Wet antidiscriminatievoorziening en de evaluatie van de samenwerking van de rekenkamercommissie Voorst-Brummen.

Moties
Twee onderwerpen werden via een motie aan de agenda toegevoegd. Resultaat ervan was het aannemen van een motie om Waterschap Veluwe op te roepen het besluit te herzien om geen lokaal kwijtscheldingsbeleid voor minima te gaan voeren. Alleen de VVD kon zich niet in deze motie vinden. Het tweede onderwerp dat via een motie in stemming werd gebracht betrof de voorgenomen aanleg van een met beton verhard fietspad op de Kaniestraat. Omdat de indieners (IPV en PvdA) samen een meerderheid vormen in de raad, werd deze motie aangenomen. Daarnaast roept de motie het college op om de eigendom van de Kaniestraat over te dragen aan Natuurmonumenten.