Gemeente Maassluis

Geen vliegtuigbom in Brouwerijstraat

Na ruim 200 dieptemetingen blijkt dat met de toegepaste zoekmethodiek geen objecten zijn aangetroffen, die duiden op de aanwezigheid van een vliegtuigbom van een bombardement uit de Tweede Wereldoorlog in de Brouwerijstraat. Nu de grond in de Brouwerijstraat vrij van mogelijk explosiegevaar is, kan de geplande ontwikkeling aan de Brouwerijstraat doorgaan.

Op 18 en 22 maart 1943 was Maassluis het doelwit van Britse bombardementen, die het voorzien hadden op de voormalige oliefabriek Witol aan de Heldringstraat. Dit doel werd gemist. Tijdens het bombardement van 22 maart werd het gymnastieklokaal aan de Groen van Prinstererkade getroffen en in de omgeving zijn enkele blindgangers terechtgekomen. Enkele bronnen gaven aan, dat er onder het betegelde terrein van de voormalige school aan de Brouwerijstraat nog een blindganger zou kunnen liggen. Het zou kunnen gaan om een brisantbom van 250 of 500 pond.

Op advies van het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) is een nader onderzoek ingesteld. Dit onderzoek is uitgevoerd door Heijmans Infratechniek B.V. in de maand juni 2009 en bestond uit een dieptedetectie tot een diepte van 16 meter. In totaal zijn er 219 dieptemetingen verricht.