Projectorganisatie Maasvlakte 2


Vox Máxima spuit zandlichaam op voor Maasvlakte 2

19-02-2010 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Eind januari is sleephopperzuiger Vox Máxima, het grootste in Nederland gebouwde baggerschip, aan haar eerste grote klus begonnen. Tot in het voorjaar werkt het schip aan het opspuiten van Maasvlakte 2 en dan met name het zandlichaam van de harde zeewering aan de noordkant.

Gemiddeld zeven keer per dag lost de Vox Máxima hier haar lading zand door middel van het zogenoemde rainbowen. Inmiddels is hier een nieuw eiland ontstaan in de Noordzee, ter hoogte van de Euromaxterminal.

Aannemerscombinatie PUMA (Boskalis en Van Oord) werkt momenteel met gemiddeld tien sleephopperzuigers om het zandlichaam van de toekomstige harde zeewering voor april klaar te hebben. Door zoveel schepen tegelijk in te zetten is de productie groot: afgelopen week werd ruim 3 miljoen kubieke meter zand verzet waardoor de teller nu op 90 miljoen kuub staat. Tot 2013 is 240 miljoen kuub nodig voor Maasvlakte 2.

De voorraad stenen op het werkterrein van PUMA aan de Yangtzehaven groeit ondertussen ook gestaag. Begin deze week loste het schip Yeoman Bontrup weer 90.000 ton stenen uit Noorwegen voor de harde zeewering. Daarnaast zijn de eerste delen aangekomen van de reusachtige kraan, die de betonblokken van de harde zeewering gaat plaatsen. Deze kraan met de naam Block Buster kan betonblokken van 50 ton tot 63 meter uit het hart van de kraan in zee leggen. De Block Buster gaat dit voorjaar aan de slag.

Vanuit informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte zijn de werkzaamheden goed te volgen.