Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2010Z03474

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over sponsoring door ROC's. (Ingezonden 19 februari 2010)


1
Wat is uw reactie op onze inventarisatie waaruit blijkt dat minstens 14 Regionale opleidingscentra (ROC's) sponsor zijn van sportclubs of lid zijn van hun businessclub? 1)


2
Wat is uw oordeel over het feit dat het ROC van Twente lid is van de businessclub van voetbalclub SC Heracles? Wat is uw oordeel over het feit dat ROC Ter Aa en het Deltion College lid zijn van de businessclubs van respectievelijk Helmond Sport en FC Zwolle? Welke bedragen zijn hiermee gemoeid?


3
Wat is uw oordeel over het feit dat ROC Nijmegen "Official Stersponsor" is van NEC? Is het juist dat hiermee tenminste 25.000 euro is gemoeid? Kunt u dezelfde vraag beantwoorden voor de sponsoring van Sparta door ROC-Zadkine voor minstens 15.000 euro? Vindt u dit een juiste besteding van het onderwijsbudget?


4
Wat is uw oordeel over het feit dat de ROC's Zadkine en Friese Poort hoofdsponsor zijn van respectievelijk volleybal vereniging Zadkine Nesselande en de Frysk Ljeppers Boun?


5
Bent u bekend met de inhoud van de contracten tussen de ROC's Zadkine en Friese Poort met respectievelijk Zadkine Nesselande en de Fryske Ljeppers Boun? Zo ja, wat is hierover uw oordeel en kunt u deze aan de Kamer doen toekomen? Welke bedragen zijn hiermee gemoeid?


6
Kunt u de Kamer een overzicht doen toekomen van de totale bedragen die door ROC's aan sponsoring worden besteed?


7
Deelt u de mening dat het niet aanvaardbaar is dat onderwijsbudget gebruikt wordt voor de sponsoring van sportclubs en dergelijke? Is dit vergelijkbaar met de sponsoring van Basketbal Stichting Seals door Stichting Meerwerf Basisscholen in Den Helder, die u wilt beëindigen? Zo ja, bent u bereid om ook aan de sponsoring door ROC's een eind te maken? 2)


8
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat ROC's lid zijn van businessclubs van voetbalclubs en dit betalen uit het onderwijsbudget? Zo ja, bent u bereid om hieraan een eind te maken?


9
Is het wettelijk toegestaan dat ROC's het onderwijsbudget gebruiken voor activiteiten die niets met het primaire onderwijsproces te maken hebben? Zo nee, waarom worden deze regels




dan niet gehandhaafd? Indien dit wel is toegestaan, bent u bereid heldere regels te maken rond de besteding van het budget en sponsoring, opdat aan dit soort activiteiten een eind wordt gemaakt?


10 Is het bericht dat mbo-instellingen "voor het eerst in de rode cijfers belandden" voor u extra aanleiding om scherper toe te zien op de besteding van het budget? 3)


1) Inventarisatie van de SP over sponsoring door ROC's, onderhands aan bewindspersoon verstrekt

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 1143
3) Nu.nl, 17 februari 2010
http://www.nu.nl/economie/2186468/middelbaar-beroepsonderwijs-in-min.html