Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 18 februari 2010
Betreft Vragen van het lid van Dijk

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het Kamerlid Jasper van Dijk (SP) van uw Kamer inzake het ontslag van een conciërge op het Dalton Lyceum.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2010Z00928.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 3 Pagi





2010Z00928 Datum 28 januari 2010

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onze referentie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, VO/FBI/178466 over het ontslag van een conciërge op het Dalton Lyceum in Dordrecht.

(Ingezonden 19 januari 2010)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat de conciërge van het stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht ontslagen moet worden, ondanks grote tevredenheid over zijn functioneren en acties van leerlingen? Zie noot 1)

Het ontslagbeleid in het voortgezet onderwijs is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Het ministerie van OCW kan hier niet in treden.


2
Is het waar dat de conciërge wordt ontslagen als gevolg van bezuinigingen? In hoeverre is dit een gevolg van een wijziging van het leerplusarrangement?

Via de regeling leerplusarrangement krijgen scholen aanvullende bekostiging ten behoeve van de vermindering van voortijdig schoolverlaten, het leveren van meer maatwerk aan leerlingen, en het maximaliseren van de schoolprestaties. Scholen bepalen zelf wat ze doen met de leerplusgelden. Een directe relatie tussen het leerplusarrangement en het ontslag van de conciërge op het Dalton Lyceum in Dordrecht is er niet.

In deze kabinetsperiode zijn er geen bezuinigingen voor het leerplusarrangement geweest. Wel hebben er de volgende wijzigingen in het leerplusarrangement plaatsgevonden:


1)De drempel om voor aanvullende personele bekostiging van leerlingen in aanmerking te komen is verfijnd. De drempel van 30% is vervangen door verschillende drempels per onderwijssoort: VMBO en PRO (30%), HAVO (50%), en VWO (60%). In geval van combinatieklassen geldt de laagste drempel.

2)De berekening van de hoogte van de bekostiging vindt plaats op vestigings- in plaats van Brinniveau.

Als gevolg van de bovengenoemde wijzigingen in het leerplusarrangement zijn de aanvullende middelen voor het Dalton Lyceum gedaald.


3
Hoeveel andere scholen worden op een vergelijkbare manier gekort op het budget?

In totaal ontvangen nu 168 in plaats van 94 scholen leerplusgelden. Dus ontvangen 74 meer scholen een tegemoetkoming op basis van de regeling. Daarnaast krijgen ruim 75 scholen minder of helemaal geen leerplusgelden meer.

Pagina 2 van 3





Datum 28 januari 2010

Onze referentie
4 VO/FBI/178466 Bent u bereid te bezien of de regels rondom het leerplusarrangement

kunnen worden aangepast, opdat meer gedwongen ontslagen bij het OOP (onderwijs ondersteunend personeel) kunnen worden voorkomen?

Nee, er is geen directe relatie tussen het leerplusarrangement en het ontslag van ondersteunend personeel (OOP). Zie ook antwoord onder 2.


5
Bent u bereid op zoek te gaan naar een oplossing, zodat deze conciërge behouden kan blijven voor deze school, gezien zijn staat van dienst en de grote tevredenheid over zijn functioneren?

Nee, het is aan de school om prioriteiten te stellen bij de besteding van de middelen.


1) Spits, 14 januari 2010: "Scholieren vechten voor conciërge" Hyves.nl, "Richard moet blijven!"
http://www.richardmoetblijven.hyves.nl/

Pagina 3 van 3