FNV Bondgenoten

Schoonmakers leggen massaal het werk neer voor meer respect en waardering

Schoonmakers leggen morgen massaal het werk neer en trekken voor een grote manifestatie naar Utrecht. Na vier maanden voornamelijk ludieke protesten, is het nu tijd voor hardere actie.

De schoonmakers willen respect en waardering en een goede cao. Schoonmakers die aan de actie meedoen, maken onder andere schoon in treinen, op Schiphol, het hoofdkantoor van ABN AMRO en bij de VU in Amsterdam.

Schoonmakers zijn al vier maanden in actie. Tot nu ging dat voornamelijk vriendelijk en ludiek. Ze zochten steun bij grote opdrachtgevers en maakten de grootste poetsdoek ter wereld. Ook brachten ze het witboek 'Schoon genoeg' uit, over de misstanden in de schoonmaakbranche. Dat was aanleiding voor een speciaal rondetafelgesprek van de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken vorige week.
"Maar nog altijd worden hun eisen voor meer respect en waardering weggewuifd door de schoonmaakbedrijven en de grote opdrachtgevers. En daarom is het nu definitief schoon genoeg geweest", zegt Ron Meyer, bestuurder van vakbond voor schoonmakers FNV Bondgenoten.

"We willen graag hard werken, maar we willen ook een beetje respect en waardering. We vragen niet veel, we vragen geen bonussen, lease-auto of 13e maand. Onze gezinnen kunnen onderhouden, voldoende tijd om kwaliteit te kunnen leveren en betere opleidingen." zegt de Rotterdamse schoonmaakster Christine Simon. Haar Schiphol-collega Judy Lock valt bij: "Wij zijn de dupe van de gierigheid van de grote opdrachtgevers en de onmogelijke beloftes van de schoonmaakbedrijven. We worden uitgeperst als sinaasappels. De tijd van praten, is nu voorbij. Als je het respect niet krijgt, moet je het gaan halen!"

De extreme concurrentie op prijs leidt in de schoonmaak tot slechte behandeling, belabberde arbeidsomstandigheden en slechte naleving van rechten. Schoonmaakbedrijven erkennen de neerwaartse spiraal, maar dringen desalniettemin aan op verdere achteruitgang. Meyer: "Wij roepen alle schoonmakers die werkzaam zijn bij een schoonmaakbedrijf op om dinsdag het werk neer te leggen en met hun collega's, families en vrienden naar Utrecht te komen. Basta! Schoonmakers laten zich niet langer aan de kant zetten. Ze dweilen voortaan de vloer met gierige opdrachtgevers als NS-Nedtrain, Schiphol en de banken."