D66

maandag 22 februari 2010

Actal: D66 goede bureaucratie bestrijder

D66 besteedt als een van de weinige politieke partijen in haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen aandacht aan het terugdringen van de regels en bureaucratie op lokaal niveau. Dat blijkt uit een onderzoek van Actal, het adviescollege toetsing administratieve lasten, dat de 279 verkiezingsprogrammas van politieke partijen heeft bestudeerd.

Verminderen bureaucratie

In driekwart van de verkiezingsprogrammas is de aandacht voor het voorkomen van regeldruk onder de maat. Bij de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben bepaalde maatregelen zelfs een averechts effect en leiden die juist tot meer regels. Volgens de voorzitter van Actal, Steven van Eijck, is het onbegrijpelijk dat veel partijen weinig ambitie tonen om de bureaucratie te verminderen, omdat die tot één van de grootste ergernissen van burgers en bedrijven behoort. Hiermee wordt de kloof tussen burgers en de politiek alleen nog maar groter, vindt van Eijck.

Perspectief D66

Het verkiezingsprogramma van D66 biedt daarentegen wel perspectief om de lokale regels en vergunningen te verminderen. Zeker in een tijd waarin er sterk bezuinigd moet worden op de collectieve uitgaven, bespaart dat kosten en leidt dat tot een sneller groeiende economie. De overheid heeft haar status als betrouwbare partner verloren door onbereikbare loketten en een ondoordringbare bureaucratie, vindt Alexander Pechtold. Het wordt tijd voor een overheid die de burger helpt en voorwaarden schept voor ontplooiing en ontwikkeling. Want daar hebben mensen recht op.