Openbaar Ministerie

Politieambtenaar schietincident Zuiderplas te
's-Hertogenbosch niet vervolgd

22 februari 2010 - Arrondissementsparket Den Bosch

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie te `s-Hertogenbosch heeft op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek geoordeeld dat de politieambtenaar, die op 6 augustus 2009 bij de Zuiderplas te 's-Hertogenbosch een man verwondde door gericht op het been van de man te schieten, niet wordt vervolgd.

Door diverse politieambtenaren, waaronder de politieambtenaar die later het betreffende schot zou lossen, werd op 6 augustus 2009 assistentie verleend bij de Zuiderplas, waar op die dag 's-avonds een man was bedreigd met een mes.

Ter plaatse troffen de politieambtenaren de verdachte aan, die hen bedreigde met een mes.

De politieambtenaren sommeerden de verdachte het mes te laten vallen, waarop die zei dat "het hem niets uitmaakte, hij hen kapot zou steken en zij zich nergens mee moesten bemoeien".
Door twee politieambtenaren is daarop pepperspray tegen de verdachte gebruikt.

In tweede instantie werd de verdachte ook door de betreffende politieambtenaar gesommeerd het mes te laten vallen, maar wederom voldeed de verdachte daar niet aan.
Vervolgens heeft de politieambtenaar pepperspray gebruikt tegen de verdachte.
De verdachte vertoonde geen tekenen dat hij door de pepperspray weerloos was gemaakt en bleef met het mes dreigen door daarmee zwaaiende bewegingen te maken in de richting van de politieambtenaar. Daarbij liep hij verder in de richting van de politieambtenaar.

De politieambtenaar voelde zich op dat moment door de verdachte bedreigd en nam zijn dienstvuurwapen ter hand, waarbij hij opnieuw sommeerde het mes te laten vallen.

De verdachte bleef echter, zwaaiend met het mes, doorlopen in de richting van de politieambtenaar.
Nadat de verdachte de politieambtenaar tot op zeer korte afstand was genaderd en steeds sneller met het mes zwaaide, richtte de politieambtenaar het dienstpistool op de benen van de verdachte en sommeerde hem nogmaals het mes te laten vallen, daar hij anders zou schieten.

De politieambtenaar voelde zich zodanig bedreigd dat hem geen andere mogelijkheid overbleef dan een gericht schot te lossen op de benen van de verdachte om zo de dreiging af te wenden.

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie te 's-Hertogenbosch is van mening dat uitstel van de aanhouding een onaanvaardbaar gevaar voor de rechtsorde met zich meebracht, aangezien de verdachte ook ten opzichte van derden al had gedreigd met het mes en op dat moment onder invloed verkeerde van een grote hoeveelheid alcohol, in combinatie met verdovende middelen.

Het vuurwapen werd gericht op de benen van de verdachte en werd voorafgegaan door het gebruik van pepperspray.
Ook is sprake van noodweer (artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht).

Het vuurwapengebruik is rechtmatig en er zal dan ook geen strafvervolging worden ingesteld tegen de betrokken politieambtenaar.

Vonnis verdachte
Op 7 december 2009 is vonnis gewezen tegen de verdachte voor het bedreigen van de man en enkele politieambtenaren met een mes. De verdachte is een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.