FNV KIEM

FNV KIEM wijst Thieme op sociaal beleidskader

maandag 22 februari 2010

Maandagochtend 22 februari heeft bestuurder Tanja Magnée overleg gevoerd met de nieuwe algemeen directeur van Thieme GrafiMedia Groep, Herman Hovestad. FNV KIEM wil meer informatie over de gronden voor het faillissement en wil de belangen van de betrokken medewerkers op de agenda krijgen.

Vorige week is faillissement uitgesproken voor vijf bedrijven van Thieme. Daarnaast wil Thieme vier bedrijven uit de groep verkopen. De faillissementen betekenen voor 253 medewerkers ontslag. Thieme denkt nog 50 tot 60 medewerkers binnen de Thieme groep onder te kunnen brengen.

In december 2009 sloten de vakbonden en de directie van Thieme nog een sociaal beleidskader dat voor de hele groep geldt. Juist om te voorkomen dat delen van het bedrijf zich aan dit plan zouden onttrekken heeft FNV KIEM erop aangedrongen dat het sociaal beleidskader door Mark van der Kallen, de scheidend algemeen directeur én aandeelhouder, persoonlijk werd ondertekend. De vakbonden claimen nu de uitvoering van dit sociaal beleidskader, ook voor de bedrijven die failliet verklaard zijn.

Al een aantal maanden dringt FNV KIEM erop aan dat er binnen de Thieme groep serieus wordt nagedacht over een visie en strategie voor de hele groep. In het laatste kwartaal van 2009 zijn stappen in die richting gezet. Magnée voelt zich door de 'keuze' van Thieme voor faillisement en verkoop dan ook overvallen. Zij kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de kosten van optimalisering nu door Thieme worden afgewenteld op het personeel, de belastingbetaler en de sector.

Hovestad neemt de claim van de vakbonden serieus. Op 4 maart a.s. praten Thieme en de vakbonden verder. Dan hoopt Magnée spijkers met koppen te kunnen slaan.