Ministerie van Defensie

Commando-overdracht Apache-detachement Tarin Kowt

22 februari 2010, 14.11 uur

Luitenant-kolonel Don Woldhuis heeft gisteren het commando over het Apache-detachement in Tarin Kowt overgedragen aan luitenant-kolonel Carlo van Tartwijk. De gevechtshelikopters leveren vanaf Multinational Base Tarin Kowt luchtsteun aan de ISAF-militairen, onder wie de Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan (TFU). Luitenant-kolonel Woldhuis draagt de vlag en daarmee het commando over aan luitenant-kolonel van Tartwijk (Foto: ministerie van Defensie)

Woldhuis was vanaf december 2009 commandant van het zesde opeenvolgende detachement. Hij kijkt terug op een succesvolle inzet en een geslaagde samenwerking met de TFU. Hiervoor bedankte hij brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant TFU. Verder sprak hij zijn lof uit over het professionele optreden van zijn eenheid.

Bijzondere aandacht ging uit naar een van zijn vliegers. De Amerikaan Lewis, die in het kader van een uitwisselingsprogramma deel uitmaakte van het detachement, ontving zijn Master Aviation Wing. De onderscheiding wordt uitgereikt aan Amerikaanse vliegers die ten minste 15 jaar hebben gediend en 2000 uren hebben gevlogen.

Luchtsteun

De nieuwe commandant Van Tartwijk sprak zijn bewondering uit voor het werk van zijn voorgangers. "Ik verwacht dat we ons uiterste best zullen doen om het goede werk voort te zetten." De missie is volgens hem duidelijk: ondersteunen van de grondtroepen en de andere helikoptereenheden. Van Tartwijk: "Als de oproep komt, moeten we deze beantwoorden en doen waarvoor we hier zijn: luchtsteun leveren."

Militairen van het Apache-detachement tijdens de commando-overdracht (Foto: ministerie van Defensie)