Provincie Overijssel


Kansen bio-energie in beeld

22 februari 2010

Als eerste provincie heeft Overijssel een kansenkaart bio-energie gemaakt, die laat zien waar in de provincie een vergister het best gebouwd kan worden. Om het initiatiefnemers makkelijker te maken, heeft de provincie bovendien een toolkit bio-energie ontwikkeld. Deze toolkit toont schematisch welke stappen een initiatiefnemer moet zetten als hij een vergister wil bouwen.

Op de kansenkaart staat precies waar biomassa aanwezig is, zoals mest, snoeiafval, GFT of afvalwaterstromen uit riolering en industrie. Ook wordt duidelijk waar afzetmogelijkheden zijn en waar leidingen lopen waar het biogas ingevoed kan worden. Deze gegevens zijn van belang voor het economisch rendement van een vergister. Op de kaart staan bovendien de regio's aangegeven waar geen vergisters gebouwd mogen worden.

De kansenkaart en de toolkit zijn onderdeel van een plan van aanpak van de provincie om de bouw van bio-energie-installaties te versnellen. In Overijssel zijn er veel kansen voor bio-energie, omdat Overijssel een groene provincie is. Een provincie met veel agrarische bedrijven, veel groen en veel expertise van bouwers en installateurs. Met bio-energie wil Overijssel 1140 kiloton CO2 reductie realiseren. Dat kan bereikt worden met 50 tot 100 bio-energie installaties in de provincie.