Gemeente Den Haag


Campagne tegen overmatig drinken ouderen

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 22 februari 2010

* Laatste wijziging: 22 februari 2010

Wethouder Bert van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) lanceert maandag 22 februari 2010 een campagne tegen overmatig alcoholgebruik door ouderen. De campagne is nodig, omdat het aantal verzoeken om hulp van 55-plussers stijgt bij de alcoholverslavingszorg in Den Haag.

De gemeente richt zich vooral op hulpverleners, mantelzorgers en familieleden van ouderen.
De actie is onderdeel van de overkoepelende campagne van de gemeente Den Haag `Een Frisse blik op Alcohol', die matig alcoholgebruik stimuleert.

Groeiend aantal

Het aantal ouderen dat teveel alcohol drinkt is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld.
Volgens onderzoek is één op de vijf alcoholverslaafden ouder dan 55 jaar.
Ook in Den Haag groeit deze groep `stille drinkers' snel. Alcohol kan in combinatie met medicijnen al snel gevaarlijk zijn. Veel ouderen weten dat niet.

Jaarlijks komen in Nederland 1200 ouderen op de Eerste Hulp terecht omdat ze zijn gevallen nadat ze teveel hebben gedronken.

Informatie en training

Naast een informatiepakket, bedoeld voor hulpverleners en mantelzorgers die veel omgaan met ouderen is er ook een training beschikbaar voor alle medewerkers van Haagse zorginstellingen. In het informatiepakket staan gegevens over alcohol(gebruik), informatie hoe alcoholproblemen te signaleren en tips om er met ouderen over in gesprek te gaan. In een aanvullende training kan hiermee geoefend worden.

Volgens Van Alphen is het probleem van ouderen die teveel drinken groter dan veel mensen denken. `Slechts een klein deel van de oudere probleemdrinkers zoekt hulp. In combinatie met de vergrijzing is het duidelijk dat we te maken hebben met een groeiend probleem.'

Den Haag is de eerste grote gemeente die met de campagne het groeiende alcoholprobleem onder ouderen aanpakt. (Daarbij is het nadrukkelijk niet de bedoeling het drinken van alcohol op zich ter discussie te stellen, het gaat om het overmatig gebruik van alcohol).