Gemeente Den Haag


Nieuwe haven aan het Zieken

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 22 februari 2010

* Laatste wijziging: 22 februari 2010

Het Zieken krijgt een historische haven. Komend voorjaar kunnen historische schepen hier al voor anker gaan.

Maandag 22 februari 2010 trokken wethouder Baldewsingh en gemeenteraadslid Minderhout aan een scheepsbel ten teken dat het uitdiepen van de watergang en de aanleg van een steiger kan beginnen.

Ontwerp historische haven

De historische schepen liggen straks aan een 150 meter lange drijvende steiger die aan de kant van het Zieken wordt aangelegd. Op de steiger komen elektra-aansluitingen en watertappunten. Via de Spuibrug is de haven toegankelijk.

De drijvende steiger ligt los van de kademuur en samen met een hoog toegangshek moet dit ongewenst bezoek voorkomen.

Beheer

Stichting de Ooievaart, de huidige beheerder van de passantenhaven aan de Bierkade wordt ook de beheerder van de nieuwe historische haven. In het voorjaar van 2010, aan het begin van het toeristenseizoen moet de haven in bedrijf zijn. De werkzaamheden voor de aanleg vinden plaats vanaf het water om overlast voor het (weg)verkeer te vermijden.

Het Spuigat Uit

De komst van de historische haven is het gevolg van het initiatiefvoorstel `Het Spuigat uit' dat is ingediend door raadslid Willem Minderhout (PvdA). Met dit voorstel wil hij een impuls geven aan de belevingswaarde van de Haagse Binnenstad. De grachten krijgen weer een functie en de attractieve waarde voor zowel toeschouwers als voor degenen die van het water gebruik maken neemt toe. foto uit 1880 van het Zieken met historische schepen