Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert zaaitechniek maïs

22 februari 2010

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert dit voorjaar extra op de regels gesteld aan het zaaien van maïs. Om maïszaad te beschermen tegen bodeminsecten en bodemschimmels is het maïszaad behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Agrariërs moeten daarom de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden in acht nemen. Het op een verkeerde manier inzaaien van maïs kan leiden tot bijensterfte, omdat de gewasbeschermingsmiddelen op het zaad schadelijk kunnen zijn voor bijen.

Om bijensterfte tegen te gaan heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) nieuwe maatregelen ingesteld. Zo moet de machine die de maïs inzaait, voorzien zijn van zogenoemde deflectoren die er voor zorgen dat de luchtstroom naar de bodem wordt afgebogen. Op die manier wordt voorkomen dat de bij het zaaien gebruikte luchtstroom met daarin mogelijk deeltjes van de gewasbeschermingsmiddelen in de lucht terechtkomen en zo in contact komen met bijen.

Tijdens haar controles gaat de AID na of de machine die de agrariër of loonwerker gebruikt voldoet aan de gestelde eisen. Niet naleven kan niet alleen resulteren in een bestuurlijke boete van tweeduizend euro, maar kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de inkomenssteun.

Meer informatie: www.ctgb.nl