Museum in aanbouw te Opmeer wordt niet afgebouwd

22/02/2010 15:11

Huijskens Communications

Wognum, maandag 22 februari 2010 - Het in aanbouw zijnde gebouw in Opmeer, dat bedoeld was als het nieuwe 'Scheringa Museum voor Realisme', zal niet worden afgebouwd als museum. Samen met de directie van het museum en in goed overleg met ABN Amro zijn in de afgelopen periode door de curatoren tal van mogelijkheden uitputtend onderzocht. Er zijn vele gesprekken gevoerd, onder meer met het ministerie van OCW, de provincie en de gemeente evenals met tal van mogelijke publieke en private partners en adviseurs. Ook aannemer Midreth heeft zich steeds zeer coöperatief opgesteld.

Helaas is thans de conclusie dat er onvoldoende structurele financiële steun is om het museum in het in aanbouw zijnde pand te huisvesten. De curatoren betreuren dit, maar zien geen andere oplossing.

Hoe nu verder? Het wegvallen van de huisvesting in Opmeer wil niet zeggen dat er geen toekomst voor het museum bestaat. De komende periode onderzoekt de directie samen met de curatoren en ABN Amro de mogelijkheden om het museum elders te vestigen. Dit zal in een bestaand of nieuw gebouw van bescheidener formaat moeten zijn, met een daarmee samenhangende passende exploitatie.

De curatoren gaan nu zoeken naar een andere bestemming en een nieuwe eigenaar voor het gebouw in Opmeer. Uiteraard zal dit gebeuren in goed overleg met de verschillende overheden, met name met de gemeente. Het is nu nog te vroeg om iets te zeggen over een mogelijke nieuwe bestemming voor het complex van 10.000 m2 dat voor circa 80% is afgebouwd.