D66

maandag 22 februari 2010

D66 wil aanpassing Schengenverklaring reizen met medicatie

Het Schengenverdrag regelt vrij verkeer van personen tussen een aantal EU-landen. Maar burgers met ADHD bijvoorbeeld, een veel voorkomende hyperactiviteitsstoornis, kunnen niet vrij reizen. Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

strafbaar

Geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen, zoals Ritalin, kunnen niet zomaar worden meegenomen naar het buitenland. In veel landen is het strafbaar om opiaten bij je te hebben en te gebruiken. Voor Schengenlanden is een verklaring van een arts en goedkeuring van de Inspectie voor de Gezondheidszorg nodig. Buiten het Schengengebied heeft elk land zijn eigen beleid.

digitaal aangifte doen

Gerbrandy vindt het bureaucratisch en een onnodige belemmering voor deze mensen. Dat kan toch allemaal veel eenvoudiger, vindt Gerbrandy. De Schengenverklaring is slechts 30 dagen geldig. Hij wil van de Commissie weten of een langdurige verklaring een optie is, vergelijkbaar met een visum dat een jaar geldig is. Ook zou het volgens de sociaal-liberaal mogelijk moeten zijn om digitaal een formulier in te vullen. "Net zoals je digitaal aangifte van diefstal kunt doen moet het ook mogelijk zijn om de procedure voor het reizen met bepaalde medicijnen met behulp van internet een stuk simpeler te maken."

patiëntenvereniging en kinderneurologen

De grote landelijke patiëntenvereniging voor volwassenen met ADHD, Digitaal, krijgt regelmatig telefoontjes over dit onderwerp en zegt te hopen dat de procedure eenvoudiger wordt. De Nederlandse Vereniging Kinderneurologie en de Stichting ADHD Netwerk noemen de Schengenverklaring "een sta in de weg voor de continuïteit van ADHD behandeling."