Woonbond


22-02-2010

Woonbond betreurt vertrek minister Van der Laan

PvdA-minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft afgelopen zaterdag, samen met de andere PvdA-ministers, zijn ontslag ingediend bij minister-president Balkenende. De Woonbond betreurt het vertrek van de minister. Hij heeft zich in de korte tijd van zijn ministerschap (in november 2008 werd hij benoemd tot minister voor WWI in het Vierde kabinet-Balkenende als opvolger van Ella Vogelaar) een goede samenwerkingspartner van de Woonbond betoond.

De Woonbond kan zich bijvoorbeeld goed vinden in de belangrijkste hoofdlijnen van de nieuwe Woningwet die momenteel bij de Raad van State ligt. De nieuwe Woningwet regelt de governance van de woningcorporaties. Minister Van der Laan toonde ook serieuze aandacht voor bewoners. Hij wilde hun positie bij sloop en renovatieprojecten versterken via de invoering van een Lokaal handvest en heeft geregeld dat zij aanschuiven tijdens het overleg van de minister, de gemeente en woningcorporaties over de lokale wijkaanpak. Onder zijn bewind is ook een start gemaakt met de uitwerking van de toegezegde onafhankelijke geschillenbeslechting in het kader van de Overlegwet (per 1 januari 2011). En zo zijn er meer maatregelen van de minister te noemen die de Woonbond waardeert.

In het kader van de Brede heroverweging komt de val van het kabinet zeker op een cruciaal moment. De twintig ambtelijke werkgroepen die zich beraden op een jaarlijkse bezuiniging van 35 miljard euro, komen in maart met hun voorstellen. De Woonbond was met minister Van der Laan in gesprek over de te verwachten ingrijpende voorstellen van de werkgroep heroverweging woningmarkt (het huurbeleid, de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag). De bezuinigingsvoorstellen worden nu naar verwachting inzet van de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Via de website www.vrom.nl kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het demissionaire ministerie.