Antillenhuis


'Een sjtetl in de tropen' gepresenteerd aan de gevolmachtigde minister

Gevolmachtigde Minister Marcel van der Plank en auteur Jeanette van Ditzhuijzen

Den Haag - vrijdagavond heeft gevolmachtigde minister Marcel van der Plank het eerste exemplaar in Nederland van `Een sjtetl in de tropen, de Asjkenazische gemeenschap op Curaçao' in ontvangst genomen. Het werk van Jeannette van Ditzhuijzen werd gepresenteerd in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Het boek schetst een beeld van de emigratie van Asjkenazische joden uit vooral Polen en Roemenië naar Curaçao vanaf de jaren twintig. Veel joden ontvluchtten toen de armoede en het antisemitisme in het oosten van Europa. Eigenlijk wilden ze naar Amerika maar de toegang tot dat land werd door quotaregelingen bemoeilijkt.

Zij werden door hun Sefardische geloofsgenoten aanvankelijk niet met open armen ontvangen. Desondanks hadden ze zich binnen vijftien jaar een stevige economische positie op het eiland verworven. Vooral de jaren na de Tweede Wereldoorlog vormden de hoogtijden van de Asjkenazische gemeenschap op Curaçao. Ze bezaten inmiddels de meerderheid van de winkels in Punda en hadden onderling een zeer hechte band. Het tropische Curaçao leek in bepaalde opzichten op een kleine sjtetl: een Oost-Europese stad waar veel, soms uitsluitend joden wonen.

In de loop der jaren zijn veel Asjkenazische joden weer vertrokken. Tegenwoordig wonen nog maar iets meer dan honderd Asjkenaziem op het eiland. Maar allemaal herinneren ze zich nog het sjtetl-gevoel uit de tweede helft van de twintigste eeuw, dat Van Ditzhuijzen in Een sjtetl in de tropen heeft opgetekend aan de hand van interviews en archiefonderzoek.

Van Ditzhuijzen woonde van 1990 tot 1994 op Curaçao waar ze bij de Amigoe werkte. Sindsdien komt ze regelmatig terug om voor Nederlandse kranten en tijdschriften over Curaçao te schrijven. Ze schreef daarnaast diverse boeken over Curaçao en de andere Antilliaanse eilanden.

Op Curaçao werd het boek al eerder overhandigd aan gouverneur Frits Goedgedrag en gezaghebber Lizanne Dindial.
---

Gepubliceerd op: 22-02-2010 Bron: Antillenhuis