Rochdale


22 februari 2010
Grubbehoeve krijgt Architectuurprijs Zuidoost van vakjury

Wooncomplex Grubbehoeve dat is gebouwd in opdracht van Woningstichting Rochdale, heeft de Architectuurprijs Zuidoost gekregen van de vakjury. Grubbehoeve bevat 313 woningen, collectieve- en bedrijfsruimten. De vernieuwing van Grubbehoeve is ontwikkeld door Delta Forte BV. Het ontwerp is van Casa Architecten.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw nam een groep Bijlmerbelievers het initiatief om een deel van de hoogbouw in de Bijlmermeer te behouden. De flat Grubbehoeve zou in eigen beheer verbouwd worden tot koopappartementen. Behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van het concept van Le Corbusier (een strikte scheiding tussen wonen, verkeer en werken en ruime flats in een parkachtig landschap) stond voorop. Een deel van de flat is nu verbouwd tot koopappartementen en een deel is in de sociale huur sector gerenoveerd.

Op initiatief van Woningstichting Rochdale en de bestaande bewoners, is bij renovatie en herpositionering van de oude flat de oorspronkelijke ontwerpprincipes van de Bijlmer gehanteerd. De architect is er vervolgens in geslaagd om op de begane grond bedrijven en voorzieningen te integreren in het woongebouw. De flat heeft hiermee toekomstwaarde gekregen. Dat de keuze uiteindelijk op Grubbehoeve is gevallen is volgens Maarten Kloos, directeur ARCAM en voorzitter van de vakjury een gevolg van het vakmanschap dat bij de renovatie is toegepast.

o-o-o