Provincie Noord-Holland

Natuurgebieden Horstermeer moeten wateroverlast voorkomen

22 februari 2010 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland heeft besloten om in de Horstermeerpolder (gemeente Wijdemeren) twee natte natuurgebieden aan te leggen. Hier wordt water opgeslagen om verdroging en wateroverlast in de gehele regio te voorkomen.

De provincie heeft het besluit genomen op grond van een plan van een onafhankelijke adviescommissie waarin vertegenwoordigers van de gemeente Wijdemeren, landbouwers, het waterschap AGV, natuurorganisaties en ondernemers zitten.

Ook de bewonersvereniging zat in deze adviescommissie. De bewonersvereniging heeft zich echter niet achter het advies geschaard. Om aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen, is het plan van de adviescommissie op enkele punten aangepast. Zo is het oppervlak van de natuurgebieden verkleind en is de afstand tussen bebouwing en nieuwe natte natuur vergroot. Hiermee wil de provincie eventuele overlast van insecten als muggen en knutten zoveel mogelijk beperken.

Verdere uitwerking
Het waterschap AGV, gemeente Wijdemeren, Stichting Natuurmonumenten en de provincie gaan nu aan de slag met het verder uitwerken van het plan. Alle belangengroepen worden zoveel mogelijk bij de uitwerking betrokken. Deze week gaat gedeputeerde Rob Meerhof langs voor een informeel gesprek met de bewonersvereniging. âDe plannen zijn vastgesteld door Provinciale Staten en gaan door, maar we willen graag in gesprek blijven met de bewonersvereniging. We gaan het plan stap voor stap uitvoeren, maar steeds op basis van gedegen onderzoek en na overleg met de bewonersvereniging. Een wetenschappelijke begeleidingscommissie monitort iedere stap. De resultaten van de metingen zullen continu aan de bewoners worden teruggekoppeldâ, aldus gedeputeerde Meerhof.

Natte natuurgebieden
De twee natte natuurgebieden, waar rietland zich afwisselen met water en natte graslanden, krijgen een oppervlak van in totaal 210 hectare. Hiervan is 70 hectare al klaar. De gebieden komen aan de noord- en zuidrand van de 620 hectare grote Horstermeerpolder te liggen. De natte natuurgebieden moeten verdroging en wateroverlast in de Horstermeerpolder en de Ankeveense en Kortenhoefse polders voorkomen. Voor de aanleg van de natuurgebieden koopt de provincie landbouwgronden aan. De provincie wil rond de natuurgebieden ook fiets- of wandelpaden aanleggen. Het centrum van de Horstermeerpolder behoudt het huidige karakter met woningen en bedrijven.
---