Nieuw-Vlaamse Alliantie


Alle kansen geven aan Baskisch vredesproces (22/02/10)

Het partijbestuur van de N-VA verwelkomt de recente politieke ontwikkelingen in Baskenland. In het manifest Zutik Euskal Herria (Opstaan voor Baskenland) engageert de izquierda abertzale, de Baskische nationalistische linkerzijde waartoe ideologisch zowel de partij Batasuna als de vakbond LAB maar ook de gewapende organisatie ETA Militar behoren, zich om uitsluitend politieke en democratische middelen te gebruiken om haar doelstellingen te verwezenlijken.

Europarlementslid Frieda Brepoels is hoopvol gestemd: Alle waarnemers die de Baskische politiek volgen beschouwen dit initiatief als erg hoopgevend. Het manifest verwijst uitdrukkelijk naar de Mitchellprincipes, die hun nut bewezen tijdens het Ierse vredesproces. Ook de fractie van de Europese Vrije Alliantie, die al jarenlang nauw samenwerkt met de Baskische partij Eusko Alkartasuna (EA), reageert positief. Binnen het Europees parlement steun ik, samen met andere collegas, een friendship-groep die het vredesproces in Baskenland een warm hart toedraagt.

Vlaams parlementslid Matthias Diependaele bezocht vorige zomer Baskenland tijdens een studiereis van Jong N-VA. Hij noemt de aankondiging een historisch moment: Wie Baskenland bezoekt ziet en voelt de gespannen politieke situatie. Voor het eerst is er een eenzijdige en onvoorwaardelijke keuze van de Baskische nationalisten die ook na de Francoperiode de gewapende bevrijdingsstrijd voorzetten, om de wapens te laten zwijgen en enkel vreedzaam in te zetten op het democratisch zelfbeschikkingsrecht van het Baskische volk. Het manifest is het resultaat van een grondig intern debat binnen de beweging. De Spaanse regering heeft nu de kans om enkele vertrouwenwekkende maatregelen te nemen die de weg naar een toekomst zonder geweld faciliteren.

Bart De Wever verduidelijkt waarom de N-VA zich hierover uitspreekt: De N-VA en voorheen de Volksunie hebben steeds elke vorm van terroristisch geweld veroordeeld, maar tegelijkertijd ook de wanpraktijken van de Spaanse staat aangeklaagd. Daarom spreken we ons ook nu duidelijk uit. Er zijn nog vele problemen die moeten opgepakt worden maar deze verklaring verplicht ook de regering in Madrid haar verantwoordelijkheid op te nemen en belangrijke stappen te zetten. Tenslotte hoop ik dat ieder Vlaams en Europees politicus die een steentje kan bijdragen om dit conflict tot een einde te brengen, dit momentum niet verloren zal laten gaan.

Auteur:
Matthias Diependaele, Vlaams parlementlid en lid v/d Vlaams parlementscommissie buitenlands beleid
Bart De Wever, voorzitter N-VA - Frieda Brepoels, Europees parlementslid en algemeen secretaris van de N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be