VSNU

Eigen Arbocatalogus Nederlandse universiteiten

Handhavingsnorm voor Nederlandse universiteiten

De Arbocatalogus geeft de handhavingsnormen weer op het gebied van de arbeidsomstandigheden. Voor de Nederlandse universiteiten zijn deze vastgelegd in de Arbocatalogus Nederlandse universiteiten. De eigen Arbocatalogus die door werkgevers en werknemers samen is opgesteld, neemt de plaats in van de huidige beleidsregels van de Arbeidsinspectie.

De VSNU en werknemersorganisaties hebben in het CAO-overleg van 27 november 2007 besloten om zelf een Arbocatalogus te gaan maken. De wijziging van de Arbo-wet, (per 1 januari 2007 van kracht) biedt werkgevers en werknemers namelijk de mogelijkheid om op brancheniveau een eigen Arbocatalogus te bepalen. Werkgevers en werknemers krijgen hiermee meer invloed op het handhavingsbeleid van de Arbeidsinspectie.

Uitvoering van het arbobeleid

De Arbeidsinspectie heeft de inleiding en eerste twee hoofdstukken van de Arbeidscatalogus Nederlandse Universiteiten inmiddels goedgekeurd (oktober 2009). In de goedgekeurde deelcatalogi vindt u nuttige instrumenten zoals good practices voor de uitvoering van het arbobeleid. De arbocatalogus in compacte vorm, zonder de uitgewerkte good practices, kunt u hieronder als PDF downloaden per oktober 2009 door de Arbeidsinspectie goedgekeurde Arbocatalogus Nederlandse universiteiten File: 135 KB

Deelcatalogi die zijn goedgekeurd en vastgesteld:


* Psycho-sociale arbeidsbelasting (Deelcatalogus PSA)
* Klachten van armen, nek en schouders (Deelcatalogus KANS)

Deelcatalogi die in bewerking zijn:


* Gevaarlijke Stoffen (registratie en grenswaarden)
* BHV

* Voorlichting, onderricht & toezicht (gericht op Nederlandse/buitenlandse studenten en medewerkers)
* RI&E

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Piet-Jan Klijn
Senior beleidsadviseur arbeidsverhoudingen

E klijn@vsnu.nl
T 070 302 1470


Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400