Gemeente Enkhuizen

Veelgestelde vragen rondom het parkeervergunningenbeleid

Vanaf 15 maart geldt in de binnenstad van Enkhuizen een nieuw systeem van vergunningparkeren. U kunt uw vergunning aanvragen op www.parkeerservice-enkhuizen.nl. In deze toelichting vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met het bijbehorende antwoord.


1. Ik heb een garage maar die staat vol met spullen, kom ik nu niet in aanmerking voor een 1e bewonersvergunning en moet ik mijn auto verplicht in de garage parkeren?
Alleen als u een eigen pad heeft of een plek op het eigen erf waar u uw auto kunt parkeren, krijgt u geen 1e bewonersvergunning . Een garage hoeft dus geen beletsel te zijn bij de aanvraag van een 1e bewonersvergunning. Bewoners van appartementencomplexen waarbij parkeervoorzieningen (garages) op eigen terrein of onder het complex zijn gerealiseerd komen echter niet in aanmerking van een 1ste bewonersvergunning.


2. Ik ben eigenaar van een walkant, waarom moet ik betalen om daar te parkeren.
Wij hebben besloten tot een parkeerreguleringsysteem. U betaald als inwoner van de binnenstad voor de parkeerregulering en niet voor een specifieke parkeerplek. Voor de administratie van dit systeem vragen we een vergoeding. Het voordeel van een de walkantbewoners en hun bezoekers is dat alleen zij op de walkanten kunnen parkeren.


3. Wat is het maximaal aantal kraskaarten/bezoekersvergunningen dat ik kan aanvragen?
U kunt maximaal 50 kraskaarten/bezoekersvergunningen aanvragen. De vergunningen kosten 1,- per stuk met een minimale afname van tien stuks.


4. Waar zijn de kraskaarten/bezoekersvergunningen verkrijgbaar? U kunt uw kraskaarten/bezoekersvergunningen online aanvragen op: www.p1.nl/parkeren/parkeerservice-enkhuizen


5. Mijn auto moet naar de garage, en ik heb een leenauto hoe regel ik dat?
In dat geval kunt u in het Stadskantoor een tijdelijke vergunning aanvragen. U dient dan u huidige vergunning tijdelijk in te leveren of een kopie van het kenteken van de leenauto op naam van de garage te overhandigen


6. Ik heb een trouwerij waarbij ook mensen van buiten de stad komen Net als in het huidige systeem kunt u in dat geval kosteloos een tijdelijke ontheffing van een dagdeel aanvragen bij het stadskantoor. U kunt maximaal 10 tijdelijke ontheffingen aanvragen.


7. Ik heb een begrafenis waarbij ook mensen van buiten de stad komen Net als in het huidige systeem kunt u in dat geval kosteloos een tijdelijke ontheffing van een dagdeel aanvragen bij het stadskantoor. U kunt maximaal 10 tijdelijke ontheffingen aanvragen.


8. Ik heb een hotel of Bed & Breakfast, en heb dus niet genoeg aan 50 kraskaarten/bezoekersvergunningen, kan ik er meer aanvragen? Eigenaren van een hotel of Bed & Breakfast mogen onbeperkt kraskaarten/bezoekersvergunningen aanvragen. Daarbij wel opgemerkt dat aan het einde van het jaar wordt gecontroleerd of de aangevraagde aantallen overeenkomen met het aantal overnachtingen.


9. Ik heb een restaurant, kan ik nu meer dan 50 kraskaarten/bezoekersvergunningen aanvragen?
Nee, uw gasten kunnen de auto in de daarvoor bestemde blauwe zone of langparkeerzone (station) kwijt.


10. Ik heb een fysiotherapiepraktijk (of een andere paramedische instelling), kan ik nu meer dan 50 kraskaarten/bezoekersvergunningen aanvragen?
Nee, uw klanten kunnen de auto in de daarvoor bestemde blauwe zone of langparkeerzone (station) kwijt.


11. Hoe zit het met patinten die slecht ter been zijn? Het kan toch niet zo zijn dat zij heel ver moeten lopen?
De blauwe zones zijn zo ingedeeld dat zij op centrale punten in de stad liggen. Hierdoor blijft de te lopen afstand klein. Wij adviseren mensen die zeer slecht ter been zijn zich te laten brengen naar de plaats van bestemming. Op die manier kan voor de deur worden uitgestapt waarna de chauffeur de auto alsnog in een blauwe zone zet.

Staat uw vraag er niet bij?

Dan kunt u terecht bij Parkeerservice Enkhuizen: Telefoon: 088-1261440 (lokaal tarief)
E-mail: parkeerservice-enkhuizen@p1.nl