Gemeente Stadskanaal

Het nieuwe minimabeleid van de gemeente Stadskanaal is een maximaal succes. Voor 2009 was het doel om 20 procent meer huishoudens met een laag inkomen te bereiken met het minimabeleid. De gemeente is hierin ruimschoots geslaagd.

Het aantal aanvragen voor de minimavoorzieningen is met bijna 150 procent gestegen. Het extra budget voor 2009 (150.000 euro) is dan ook ruimschoots besteed. Deze overschrijding geeft het succes van het nieuwe beleid aan.

Eind oktober 2009 heeft de gemeenteraad van Stadskanaal besloten het minimabeleid te vereenvoudigen en uit te breiden. De aanvraagprocedure en de wijze van uitbetaling is sterk vereenvoudigd. Daarnaast is het beleid uitgebreid met de mogelijkheid tot vergoeding van aanschaf van een computer en de aanschaf van witgoed (koelkast, kooktoestel, televisie, stofzuiger of wasmachine). Met dit gewijzigde beleid komen nog meer inwoners met een laag inkomen in aanmerking voor financiële tegemoetkomingen.

Al ruim 100 gezinnen met kinderen hebben gebruik gemaakt van de nieuwe PC-regeling. De nieuwe witgoed-regeling is ook een groot succes. Al 276 gezinnen hebben een vergoeding ontvangen van maximaal 250,00 euro.

In de komende twee jaren wil de gemeente het bereik van de potentiële doelgroep nog verhogen. Er zijn diverse acties om de bekendheid van het minimabeleid te vergroten. Het gaat onder andere om het in contact treden met buurt- en wijkorganisaties, het maken van een folder, het geven van voorlichtingbijeenkomsten en het plaatsen van advertenties.

Daarnaast kunnen inwoners van de gemeente Stadskanaal binnenkort ook digitaal nagaan of ze recht hebben op bijstand. Dat kan met behulp van een speciale webmodule. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om individueel en anoniem via de gemeentelijke website vast te stellen of zij in aanmerking komen voor gemeentelijke bijstandsvoorzieningen en in welke mate.

Het doel van de gemeente is dat eind 2011 minimaal 85 procent van de doelgroep, van in totaal 1900 huishoudens, een aanvraag heeft ingediend.

* 22 februari 2010