GroenLinks Waterland


Verkenning en modelstudie plan Lagedijk Katwoude

Maandag 22 februari 2010, 14:55u - Sjoerd Kijlstra
* Katwoude

* Lagedijk

* ruimtelijke ordening

* van Vlierden

* Woningbouw

Verkenning en modelstudie plan Lagedijk Katwoude

Inbreng GroenLinks agendapunt Lagedijk Katwoude, 18 februari 2010

Vanavond wordt ons gevraagd in te stemmen met de modelstudie plan Lagedijk Katwoude.
In december 2008 heeft de raad voor het laatst gesproken over dit onderwerp en toen is besloten dat een stedenbouwkundig bureau de volgende 3 varianten voor deze locatie zou onderzoeken:

Juist het meenemen van deze 2e en 3e variant was voor GroenLinks destijds een belangrijke reden om met deze 3 studies in te stemmen. Als je nl. blanco naar deze locatie kijkt is het helemaal niet op voorhand logisch om hem voor woningbouw te bestemmen...of wellicht enkele woningen, en verder ruimte voor natuur/recreatie. Het is nl. een locatie die in het open groen ligt, en een woonwijk zou disproportioneel zijn t.o.v. het huidige Katwoude. En sowieso een wijk zonder nabijheid van enige voorziening. Ook qua sociale cohesie levert die niks op. De weerstand van de inwoners van Katwoude is derhalve alleszins te begrijpen.

Om deze redenen heeft GroenLinks dan ook al bij alle jaarlijkse besprekingen van het Woningbouwprogramma aangegeven dat 39 woningen veel te veel zou zijn.

We keken daarom met interesse uit naar de uitwerking van de 3 varianten door HzA. Die heeft ons echter diep teleurgesteld. De wethouder heeft de opdracht van de raad uit 2008 totaal niet serieus genomen in zijn vertaling hiervan richting HzA ! Alleen variant 1 is uitgewerkt, en dan op 3 manieren. Vanuit de Polderraad hebben we vernomen dat de light versies van model 1 en 2 pas in een veel later stadium aan het geheel zijn toegevoegd.
En die zijn door de wethouder direct weer als `onrendabel' onder het tapijt geveegd. Hoezo onrendabel ? Omdat de sanering betaald moet worden door de verkoop van extra woningen ??!!

De drie modellen zijn stedenbouwkundig ingevuld; een landschapsvisie op het gebied, waar GroenLinks om had gevraagd en die ook was toegezegd, hebben we er niet terug kunnen vinden. Enkel de vermelding dat de stedenbouwkundige toevallig ook landschapsarchitect was....

Zit er dan niets in deze studie dat de moeite waard is om verder over na te denken ? Zojuist gaf ik al aan dat zeer bescheiden woningbouw voor deze locatie mogelijk wel zou kunnen. Kijkend naar de modellen zien we de light versie (10 woningen) van model 2 (Groene Erven) wel in de buurt komen van een plan waarmee we zouden kunnen leven. Maar die 10 zijn voor GroenLinks dan wel een absoluut maximum. We hebben de indruk dat in Katwoude voor een dergelijke bescheiden schaal meer draagvlak te vinden is.

U begrijpt: dit voorstel, met daarin de voorkeur voor de model `Naar het water'(= 36 woningen) wordt door onze fractie verworpen. En niet alleen door ons als fractie, ook onze GroenLinks wethouder is tegen en heeft in het College een minderheidsstandpunt ingenomen.

Wij hebben in diverse verkiezingsprogramma's van andere partijen in deze raad meer groene standpunten zien staan dan voorheen. Dit dossier van Vlierden vinden we exemplarisch voor hoe partijen nu werkelijk over landschap en natuur denken en we zien vanavond (en de besluitvorming over 2 weken) dan ook als lakmoesproef voor de werkelijke groene bedoelingen.

Sjoerd Kijlstra

Duo-raadslid GroenLinks Waterland