Belgische Federale Overheid


* Uw rechten als slachtoffer van een misdrijf

Uw rechten als slachtoffer van een misdrijf

Datum: 22 februari 2010

Op 22 februari 2010, de 'Europese dag van het slachtoffer', verschijnt de nieuwe publicatie van het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid 'Uw rechten als slachtoffer van een misdrijf'.

Correct informeren van slachtoffers

Met de publicatie van deze brochure wil het Nationaal Forum bijdragen tot het correct informeren van slachtoffers. De brochure begint met een overzicht van de fundamentele rechten van slachtoffers. Deze rechten worden vervolgens uitvoerig bekeken in concrete situaties met diverse instanties waarmee de slachtoffers waarschijnlijk in aanraking komen. In de brochure staat eveneens een lijst met nuttige adressen en telefoonnummers van de verschillende diensten.

De brochure is beschikbaar in de drie landstalen. U kunt ze bestellen bij het Nationaal Forum op het e-mailadres:
forum.slachtoffers@just.fgov.be. De brochure wordt verspreid onder de politiecommissariaten, de justitiehuizen en de diensten slachtofferhulp alsook bij alle organisaties die werken rond de belangen van slachtoffers.

Europese dag van het slachtoffer

De 'Europese dag van het slachtoffer' is een uitgelezen moment om de balans op te maken van de inspanningen die gedaan zijn om het lot van slachtoffers van misdrijven te verbeteren. Deze balans zal opgemaakt worden op 22 februari ter gelegenheid van een studiedag georganiseerd voor de 15e verjaardag van het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid. De dag zal eveneens de gelegenheid zijn de activiteiten van het Nationaal forum en zijn perspectieven voor de toekomst voor te stellen.

Nationaal Forum voor slachtofferbeleid

De rechten van het slachtoffer is geen onderwerp dat alleen een snelle aandacht verdiend. Integendeel, deze rechten inspireren het Nationaal Forum sinds zijn oprichting en liggen aan de basis van het geheel van haar aanbevelingen ter bevordering van de positie van het slachtoffer in het strafrecht en de gerechtelijke procedure.