Gemeente Enschede

Vijfentwintig schoolgebouwen in Enschede duurzamer en frisser

Ministerie van Onderwijs geeft subsidie

Vorige week heeft de gemeente Enschede van het Ministerie van OCW een subsidie van 845.000 euro ontvangen. Dit bedrag is bedoeld om basisscholen aan te pakken die het minst duurzaam zijn en een slecht binnenklimaat hebben. Naast de subsidie financieren ook de gemeente en de schoolbesturen een deel van de maatregelen. De gemeente draagt 400.000 euro bij. De schoolbesturen investeren ongeveer 300.000 euro. Het totaal beschikbare bedrag wordt zo 1.500.000 euro. Mogelijk wordt dit bedrag nog hoger als de aanvraag voor duurzaamheid en frisheid die de gemeente doet bij de provincie Overijssel wordt toegekend.

Wethouder Helder van Onderwijs: "Enschede heeft veel aandacht voor duurzaamheid en een gezonde leeromgeving. Het mag duidelijk zijn dat een gezonde leeromgeving voor elke leerling én leerkracht belangrijk is. Daarom investeren we hierin volop."
Eerder dit jaar hebben de gemeente en de schoolbesturen van het basisonderwijs uitgezocht welke scholen slecht scoorden op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat. Hiervoor is door een aantal bureaus rapporten opgesteld. Het overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen heeft er toe geleid dat nu 25 schoolgebouwen in het schooljaar 2010-2011 en een aantal zelfs dit schooljaar nog worden aangepakt.

Maatregelen
Niet voor elke gebouw komt dezelfde aanpak. De 25 gebouwen zullen ieder op basis van een door specialisten opgesteld rapport worden voorzien van maatwerk. Bij de te treffen voorzieningen moet gedacht worden aan het isoleren van daken, een nieuwe cv-installatie, het plaatsen van HR++ glas en het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwinning.
De 25 schoolgebouwen zijn een gezamenlijke selectie van de schoolbesturen en de gemeente. De overige van de in totaal honderd gebouwen worden later bekeken.

Geplaatst: 22 februari 2010.

22 februari 2010