Gemeente Enschede

Enschede en Twente scoren goed bij vermindering schooluitval

Twente in landelijke top

De regio Twente behoort tot de succesregio's van Nederland bij het terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters. In het schooljaar 2008-2009 verlieten 21,6% minder jongeren de school zonder een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma HAVO of VWO of een MBO-2 diploma. Het ROC van Twente als belangrijkste aanbieder van MBO-onderwijs in de regio scoort met 23,1% heel goed. De scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede doen het ook prima. Het Stedelijk Lyceum wist het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaten met 26,9 % te verminderen en het Bonhoeffer kwam tot een verlaging van 30,2%.

De scholen in Enschede en de afdeling leerplicht van de gemeente werken al enige jaren nauw samen om te voorkomen dat jongeren zonder diploma van school gaan.
Zo is een actieteam dat alle voortijdige schoolverlaters (vsv'ers) in beeld houdt en hen begeleidt. In het actieteam zitten het ROC van Twente, het UWV-werkbedrijf, de gemeente vanuit Werk en Bijstand en Leerplicht-RMC, het ATC als reïntegratiebedrijf en Jarabee als jeugdzorginstelling. Ter ondersteuning van het actieteam wordt gewerkt met het systeem Jongerencentraal. In dit systeem wordt informatie met elkaar gedeeld en worden acties uitgezet. Essentieel is dat er integraal wordt gewerkt.
Verder zorgen de scholen er voor dat leerlingen die zich uitschrijven, worden geregistreerd. In Enschede zijn afspraken om tenminste 1 x per maand gegevens over in- en uitschrijvingen uit te wisselen met de IB-groep. Hierdoor ontstaat een sluitend systeem van registratie. De scholen zelf hanteren een gezamenlijke aanpak bij verzuim. Zo zijn er afspraken over te laat komen en spijbelen. De scholen in de regio hebben nadrukkelijk de wens geuit om de verzuimkaart regionaal in te voeren, waarbij ook de jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol heeft.

Wethouder Helder van Onderwijs: "Ik ben ben blij met deze resultaten. Het laat zien dat alle inspanningen ook zijn vruchten afwerpen. Een goede opleiding is tenslotte een essentiële voorwaarde voor een succesvolle arbeidsloopbaan. Daarom gaan we ook door met de aanpak en gaan bijvoorbeeld in het kader van het Plan Bedrijf en Onderwijs van de Scholingsboulevard nog beter afstemmen met het bedrijfsleven."

Geplaatst: 22 februari 2010.

22 februari 2010