Rechtbank Amsterdam


Gevangenisstraffen voor cocaïnehandel Amsterdam Zuidoost

Amsterdam, 22 februari 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft twee verdachten veroordeeld tot gevangenisstraf van resp. 30 maanden en 4 jaar voor het bezit van grote hoeveelheden cocaïne en witwassen. Het gaat om politie-invallen in mei 2009 in Zuidoost waarbij personen via balkons probeerden te vluchten. Enkelen raakten ernstig gewond, één hoofdverdachte heeft de vluchtpoging met de dood moeten bekopen.

In het kader van een onderzoek naar Afrikaanse smokkelaars van verdovende middelen heeft onder de naam â13Quartairâ een onderzoek gelopen naar de invoer en doorvoer van transporten cocaïne. In het kader van dit onderzoek zijn verdachten geobserveerd en zijn telefoons afgeluisterd. Eén van de personen die door de politie beschouwd werd als hoofdverdachten dit onderzoek staat bekend onder de bijnaam âZubiâ. Een andere belangrijke verdachte wordt aangeduid met de naam âAnayoâ.

Op 9 en 13 mei 2009 hebben in Amsterdam Zuidoost invallen plaatsgevonden in de Boris Pasternakstraat, in Kikkenstein en in de 3e Kekerstraat.
Daarbij heeft een aantal personen geprobeerd aan arrestatie te ontkomen door via de balkons van de woningen naar beneden te klauteren of te springen. Hierbij is een aantal mensen ten val gekomen. Eén van hen, bovengenoemde âZubiâ, heeft deze vluchtpoging met de dood moeten bekopen; anderen zijn ernstig gewond geraakt. âAnayoâ wist te ontkomen en is tot vandaag spoorloos.

In de verschillende woningen zijn grote hoeveelheden cocaïne aangetroffen, voor een deel in de vorm van slikkersbollen, en grote geldbedragen. Ook zijn versnijdingsmiddelen gevonden en apparatuur die gebruikt kan worden bij de bewerking van verdovende middelen. De tenlastelegging heeft â kort gezegd â betrekking op de verdenking van het aanwezig hebben van hoeveelheden verdovende middelen, het witwassen van geld, het voorbereiden van delicten in het kader van de Opiumwet en de deelneming aan een criminele organisatie.

In overeenstemming met de eis van de officieren van justitie spreekt de rechtbank vier van de zes verdachten vrij, omdat de rechtbank niet heeft kunnen vaststellen dat deze verdachten beschikkingsmacht hadden over de aangetroffen verdovende middelen of het geld of zelfs op de hoogte waren van de aanwezigheid van deze middelen en/of geld in de woningen waar zij zijn aangetroffen.
Twee andere verdachten worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 30 maanden en vier jaar voor het aanwezig hebben van de cocaïne en het witwassen van geld alsmede de voorbereidingshandelingen. Tegen hen was respectievelijk zes jaar en vier jaar gevangenisstraf geëist. Bij eerstgenoemde verdachte is veel minder cocaïne aangetroffen dan bij de tweede verdachte.

De rechtbank spreekt beide verdachten vrij van de deelname aan een criminele organisatie.

Naar het oordeel van de rechtbank biedt het dossier voldoende aanknopingspunten voor de stelling dat er in de periode direct voorafgaand aan 13 mei 2009 een criminele organisatie actief was, gevormd door in ieder geval genoemde Zubi en Anayo naast mogelijk één of meer anderen. Uit het dossier valt echter onvoldoende af te leiden dat één van deze zes verdachten heeft deelgenomen aan deze criminele organisatie.

Zie ook BL4974

LJ Nummers

BL5033
BL4957
BL4971
BL5208
BL4969
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 22 februari 2010 Naar boven