CDA

CDA pleit voor strafdienstplicht
maandag 22 februari 2010

CDA-kamerlid Sybrand van Haersma Buma pleit voor invoering van de strafdienstplicht. Hiermee moeten overlastgevende jongeren die zich niet aan de regels houden, harder kunnen worden aangepakt. Op dit moment worden strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld het uitschelden van ouderen, vaak afgedaan met een werkstraf, zoals het opruimen van afval. Bij de strafdienstplicht krijgen jongeren een straf opgelegd die ze na schooltijd moeten uitvoeren.

Dit plan staat beschreven in de notitie âKansrijk op weg naar burgerschapâ. Dit is een notitie van de Kamerleden Mirjam Sterk en Sybrand van Haersma Buma. In de notitie wordt beschreven dat voor het CDA iedere Nederlander gelijk is. Iedereen heeft zich dan ook aan de regels te houden. Op het moment dat dit niet gebeurt moet er op een juiste manier worden ingegrepen. Zo heeft minister Hirsch Ballin (justitie) onlangs voorgesteld dat iemand die zich niet aan de regels houdt, direct een paar dagen in bewaring wordt gesteld. Zo kan worden voorkomen dat er direct weer een delict wordt gepleegd. Het CDA omarmt dit voortstel.

In bredere zin wil het CDA dat er meer eisen komen rond de inburgering van nieuwkomers. Een belangrijk onderdeel daarvan is de taal en de Nederlandse symbolen. Huwelijksmigratie, waarbij vrouwen uit bijvoorbeeld Marokko naar Nederland komen, moet beperkt worden. Kansrijke inburgeraars zijn welkom. Het gaat er voor het CDA om dat iedereen die in Nederland wil komen wonen, een bijdrage levert.

Van Haersma Buma heeft de notitie aangeboden aan de lijsttrekkers van Rotterdam (Wubbo Tempel), Den Haag (Karsten Klein) en Utrecht (Harm Janssen).

Download hier de notitie.

Zie het origineel