Gemeente Oldenzaal


Starthandeling Stationspark Oldenzaal Centraal, Groene Loper

22 februari 2010

Donderdag 18 februari verrichtte het college van de gemeente Oldenzaal samen met gedeputeerde Rietkerk van Provincie Overijssel de starthandeling van de Groene Loper. De Groene Loper is een onderdeel van het Stationspark Oldenzaal Centraal en verbindt de wijk Zuid-Berghuizen, het station en de binnenstad met elkaar. De gemeente is blij met de start van de voorbereidende werkzaamheden. Na jaren van overleg en plannen, wordt nu gestart met het verwezenlijken van dit project rondom het station.

Geschiedenis

De gemeente wil een groot terrein rondom het station in Oldenzaal opnieuw inrichten tot een prettig en hoogwaardig woongebied. De basis voor de plannen vormt het `Masterplan Stationspark Oldenzaal Centraal' uit 2005. Dit Masterplan is besproken met de bewoners en andere betrokkenen. Het project kent een vijftal doelstellingen:
1. Transformatie verouderd bedrijfsterrein;
2. Verbinding Zuid-Berghuizen met het centrum;
3. Revitalisering openbaar vervoersknooppunt station(s)plein;
4. Hoogwaardige woonmilieus toevoegen;

5. Verdieping spoor, verplaatsing emplacementen.

Hoogwaardige woonmilieus

Aan de doelstelling hoogwaardig woonmilieus toevoegen aan het stationsgebied wordt momenteel gewerkt. Woonmaatschappij WBO is bezig met het bouwen van het appartementencomplex LinQ, de verbindende schakel tussen het Oldenzaalse station, het centrum en de wijk Zuid-Berghuizen. LinQ geeft het stationsgebied een nieuw gezicht en voegt een hoogwaardig woonmilieu toe aan de stationsomgeving.

Verdiept spoor

De doelstelling Verdieping spoor, verplaatsing emplacementen heeft de gemeente laten varen. Pro Rail heeft besloten het emplacement niet te verplaatsen. Daarnaast hebben het college en de raad geconstateerd dat de kosten veel te hoog werden. Er wordt nu ingezet op een ongelijkvloerse kruising bij het station richting de wijk Zuid-Berghuizen. Deze ongelijkvloerse kruising van Zuid-Berghuizen naar de binnenstad is mogelijk, reëel en haalbaar. Vóór 2013 gaat de schop de grond in. De wijk Zuid-Berghuizen zal daarmee verbonden worden met de binnenstad van Oldenzaal.

Toekomst

Het stedenbouwkundig bureau BDP Khandekar heeft inmiddels verschillende modellen ontworpen voor deze nieuwe verbinding. De nieuwe gemeenteraad zal in mei besluiten welk model het gaat worden. Het station is een belangrijk vervoersknooppunt en zal dit ook blijven, met een belangrijke aantrekkingkracht op ruimtelijk-economische ontwikkelingen.