Gemeente Rheden

Grootschalige aanpak schoolgebouwen

De gemeenteraad van Rheden heeft begin 2010 ingestemd met het beschikbaar stellen van budget voor de bouw, uitbreiding en verbouw van in totaal negen basisscholen. Rondom de zomervakantie vinden aanbestedingen plaats. De meeste bouwactiviteiten volgen in 2011 en 2012. De werkzaamheden variëren van complete nieuwbouw tot renovatiewerkzaamheden. De gemeente beheert het budget van in totaal ruim 20 miljoen euro. Schoolbesturen en andere gebruikers hebben een grote rol in het bepalen van de wensen en eisen.

In Velp vindt bij het Fredericus een verbouwing plaats waardoor de logistiek en functionaliteit van de school verbetert. Het speellokaal wordt uitgebreid met 30 m2 en de entree van de school wordt aantrekkelijker gemaakt. Ook kozijnen en ramen worden vernieuwd.

In Rheden wordt hard gewerkt aan een programma van eisen voor de nieuwbouw van de Rheder Enk en het Mauritius op de locatie van de Rheder Enk. Zij komen onder één dak. Ook bekijkt de gemeente welke andere functies in deze nieuwe Brede School terecht zouden kunnen. De Holtbanck wordt gerenoveerd en uitgebreid op de huidige locatie aan de Arnhemseweg.

In Ellecom verrijst een nieuwe multifunctionele accommodatie op de locatie van de Anne Frankschool. Deze accommodatie gaat plaats bieden aan de Anne Frankschool, peuterspeelzaal Robbedoes en het Dorpshuis Ellecom.

In Dieren wordt op drie locaties aan scholen gewerkt. In Dieren-Zuid wordt de Koningin Emmaschool volledig gerenoveerd. Het gebouw wordt aangepast aan de huidige onderwijskundige inzichten en eisen. Het gedeelte van het gebouw waar voorheen de muziekschool gevestigd was, wordt grotendeels ingericht als kinderopvangruimte voor de Stichting Nicolaï. De school en de Stichting Nicolaï werken nu al samen. Die samenwerking wordt verder uitgebreid.

In Dieren-Noord wordt De Vogelaar verbouwd. Ook hier gaat het om aanpassingen waarmee de school weer voldoet aan de huidige eisen die worden gesteld. Verder wordt de entree verbeterd, en krijgt deze een duidelijke plek aan de Geitenbergweg.

Aan de Admiraal Helfrichlaan wordt het gebouw van de Vlinder/Akker uitgebreid. Het gaat hier niet om aanpassingen op functioneel gebied, maar puur om uitbreiding. Door de groei van het aantal leerlingen is het gebouw te klein geworden. Er worden in totaal vier klaslokalen bijgebouwd en er komt een extra multifunctionele ruimte, zodat in de toekomst beide scholen ieder de beschikking over een eigen multifunctionele ruimte hebben.

Detailplanningen zijn op dit moment nog niet bekend. Die worden gepubliceerd op het moment dat daar duidelijkheid over is.