ChristenUnie


Brede steun voor rapport Europees Maritiem Beleid

Brede steun voor rapport Europees Maritiem Beleid

29012010046 maandag 22 februari 2010 17:37 De Transportcommissie van het Europees Parlement sprak vandaag brede steun uit voor het ontwerpverslag van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie, ECR-fractie), over het communautaire zeescheepvaartbeleid tot 2018. Van Dalen: ,,Ik ben blij met de brede steun omdat daaruit het belang van het Europees zeevaartbeleid blijkt.''

Vanuit alle fracties werd steun gegeven aan Van Dalen´s nadruk op behoud van belangstelling voor een beroep in de zeevaart. ,,We moeten de belangstelling voor de zeevaart bij de jeugd bevorderen,'' zo spraken - met de rapporteur - diverse fractiewoordvoerders.

Ook het standpunt dat het noodzakelijk is dat de milieuprestaties van de zeescheepvaart verbeteren, werd met enthousiasme ontvangen. Van Dalen heeft onder meer voorgesteld dat milieuvriendelijke schepen in de Europese havens minder havengeld betalen en/of eerder afgehandeld worden, een zogeheten bonus/malus-systeem.

Concurrentiepositie

De rapporteur kreeg veel bijval voor zijn accent op de mondiale component van de zeescheepvaart: eenzijdig verregaande maatregelen nemen op Europese schaal, brengt de concurrentiepositie van de Europese maritieme sector ernstig in gevaar. Met de rapporteur benadrukten de meeste fractiewoordvoerders de noodzaak eerst op mondiaal niveau te komen tot bindende afspraken bij voorbeeld op het gebied van veiligheid.

De Transportcommissie stemt eind maart over het verslag van Van Dalen. De behandeling in de plenaire vergadering van het Europees Parlement vindt plaats in april.