Raad van State


maandag 22 februari 2010
Zitting over de weigering door de minister van Justitie om een man uit Nieuwegein een zogenoemde 'verklaring omtrent het gedrag' te geven. De man had zo'n verklaring nodig om als leidinggevende in het onderwijs te kunnen werken. De minister weigerde deze verklaring te verlenen omdat de man in 1996 zijn vrouw had vermoord. Dit is de tweede weigering door de minister. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde op 4 maart 2009 het eerste weigeringsbesluit van de minister en droeg hem op een nieuw besluit te nemen. Die uitspraak met zaaknummer 200804107/1 is te vinden op de site. De Raad van State oordeelde toen dat uit het eigen beleid van de minister volgde dat een verklaring moest worden afgegeven als iemand in de laatste vier jaar niet strafrechtelijk was veroordeeld. De enige uitzondering daarop waren veroordelingen voor zedenmisdrijven. Aangezien de strafrechtelijke veroordeling van de man ouder was dan vier jaar en het niet ging om een zedenmisdrijf had de minister de verklaring niet mogen weigeren, aldus de Raad van State in maart 2009. Inmiddels heeft de minister zijn beleid gewijzigd. Volgens hem biedt het nieuwe beleid wél de mogelijkheid om de verklaring te weigeren. De man bestrijdt dit en komt daartegen in hoger beroep bij de Raad van State. De rechtbank in Utrecht verklaarde in april 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 2000906682/1)

10.00 uur

Zitting over de hogere geluidswaarden die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft vastgesteld voor 553 woningen en een opvangtehuis voor gehandicapten langs de Havenspoorlijn in Rozenburg. De hogere geluidswaarden zijn vastgesteld om meer spoorverkeer op de spoorlijn mogelijk te maken. Bovendien mogen de treinen ook harder rijden. Het gemeentebestuur van Rozenburg en een groot aantal omwonenden zijn het niet eens met het besluit en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur meer onderzoek had moeten doen naar alternatieve maatregelen, zodat het niet nodig zou zijn geweest om hogere geluidswaarden vast te stellen. Verder twijfelen zij aan het akoestische onderzoek. Hierin zou geen rekening zijn gehouden met het geluid van de treinen over de Calandbrug en met het geluid van het nabijgelegen bedrijventerrein en de snelweg. (zaaknummer 200904507/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor een medisch centrum aan de A.B.C.-straat in Utrecht. De stichting Bewonersbelangen Museumkwartier uit Utrecht verzet zich tegen de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting was de aanvraag voor de bouwvergunning niet compleet en had het gemeentebestuur de aanvraag daarom niet in behandeling mogen nemen. Zo ontbrak volgens de stichting een bodemonderzoek. De rechtbank in Utrecht verklaarde een eerder beroep van de stichting in september 2009 ongegrond. (zaaknummer 200908228/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten om ontheffing te verlenen voor een kantoornaam. Een man uit Ede had om de ontheffing gevraagd. Hij wil graag de aanduiding 'Advocaten' in zijn kantoornaam. De Algemene Raad heeft de ontheffing geweigerd omdat met die aanduiding de indruk wordt gewekt dat er meerdere advocaten op het kantoor werken. Omdat de man de enige advocaat is op het kantoor, is de naam misleidend, aldus de Algemene Raad. Dat zou in strijd zijn met de regels van de Nederlandse Orde van Advocaten. De man is het niet eens met de weigering en ging eerder bij de rechtbank in Arnhem in beroep. Die stelde de man in juli 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank heeft de Algemene Raad de regels van de Orde niet goed uitgelegd. Desondanks heeft de rechtbank de 'rechtsgevolgen van het besluit in stand gelaten'. Dat betekent dat de ontheffing nog steeds is geweigerd. Daarom komt de man tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906085/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van een winkel met openbare fietsenstalling en 80 appartementen aan het Vredenburgplein naast het Muziekpaleis. De vereniging Bewoners Overleg City Project en de stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht zijn het hier niet mee eens en gingen eerder tegen de bouwvergunning in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die stelde de vereniging en de stichting in juni 2009 in het ongelijk. Volgens de rechtbank leidt het bouwplan niet tot overbewinkeling in Utrecht. Bovendien is er naar haar oordeel niet gehandeld in strijd met de luchtkwaliteitsregels. De vereniging en de stichting zijn het hier niet mee eens en komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de rechtbank partijdig geweest doordat geen rekening is gehouden met de verhinderdata van een gemachtigde bij de planning van de rechtszittingen. Daardoor kon de gemachtigde de zittingen niet bijwonen. Ook bestrijden zij de overwegingen van de rechtbank dat er geen overbewinkeling zal plaatsvinden en dat het bouwplan niet in strijd is met de luchtkwaliteitsregels. (zaaknummer 200905089/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland om een vergunning te verlenen voor het aanbrengen van reclame op de achterzijde van een scorebord. Het gaat om een scorebord van de Honk- en Softbal vereniging 'Drachten Diamonds' uit Drachten. De vereniging wil graag de naam 'Yankee Doodle Stadium' op de achterkant van het scorebord aanbrengen. Behalve dat dit de naam van het stadion is, is het ook de naam van een plaatselijk restaurant. Volgens het gemeentebestuur voldoet de reclame niet aan de zogenoemde 'redelijke eisen van welstand'. De reclame zou daarom in strijd zijn met de algemene plaatselijke verordening van Smallingerland. De vereniging is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in juni 2009 een eerder beroep van de vereniging ongegrond. (zaaknummer 200905678/1) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van een wijziging van het bestemmingsplan 'Kern Eind' van de gemeente Nederweert. Het wijzigingsplan maakt een uitbreiding mogelijk van het openluchtmuseum Eynderhoof aan de Mildersplaat in Eind. Het museum geeft een beeld van het leven rond 1900. Het museum kan worden uitgebreid met een stroopmakerij, een boerderij en een kapel. De exploitanten van het naastgelegen akkerbouwbedrijf zijn het niet met de uitbreiding eens. Volgens hen komt het museum nu binnen de hindercirkel van hun bedrijf te liggen. Daardoor wordt de bedrijfsvoering van het akkerbouwbedrijf beperkt. Bovendien zou dit in strijd zijn met de milieuregels. Daarom zijn zij bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State de provinciale goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908904/2)

13.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zwartewaterland van het bestemmingsplan 'Binnen de Veste'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om aan de Van Nahuysweg in Hasselt op een 180 meter lange groenstrook aan het water een parkeerplaats aan te leggen. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de groenstrook niet opgeofferd mag worden om parkeergelegenheid te creëren. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905408/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft verleend voor het ontgronden van enkele percelen in Drachten. De vergunning maakt het mogelijk gronden af te graven voor de aanleg van een parkeergarage onder het winkelcentrum Raadhuisplein. De aanleg van de parkeergarage hangt samen met de renovatie van het winkelcentrum. De Verenigingen van Eigenaren van de woningen aan het Raadhuisplein en een woonwinkel verzetten zich tegen de vergunning. Zij vrezen dat het graven nadelige gevolgen zal hebben voor hun gebouwen. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901531/1)